LIVETEXT A cincea zi de grevă în Educație: Proteste în stradă în mai multe orașe din țară. Nicio nouă rundă de negocieri anunțată azi

Greva generală din Educație continuă și astăzi, cu costul amânării rotativei guvernamentale. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat vineri că nu-și va mai depune demisia până nu soluționează grevă și a cerut cadrelor didactice pentru a găsi un compromis care să nu dezechilibreze bugetul de stat. Joi, liderii de sindicate au cerut, la întâlnirea cu Executivul, […]

LIVETEXT A cincea zi de grevă în Educație: Proteste în stradă în mai multe orașe din țară. Nicio nouă rundă de negocieri anunțată azi

Greva generală din Educație continuă și astăzi, cu costul amânării rotativei guvernamentale. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat vineri că nu-și va mai depune demisia până nu soluționează grevă și a cerut cadrelor didactice pentru a găsi un compromis care să nu dezechilibreze bugetul de stat. Joi, liderii de sindicate au cerut, la întâlnirea cu Executivul, creșteri salariale de 25%, pe care Guvernul le-a respins.
11:0026-05-2023

Profesorii protestează în Craiova, Sibiu și Vaslui


Noi manifestații ale cadrelor didactice au loc vineri de la ora 11.00 în mai multe orașe din țară, printre care Sibiu, Craiova și Vaslui. Ele continuă seria mamnifestațiilor deschise miercuri de profesorii din Iași și continuată joi în mai multe orașe, printre care București, Cluj-Napoca sau Buzău.

În Sibiu, peste o mie de persoane s-au strâns în fața prefecturii pentru a cere măriri salariale, potrivit publicației locale „Turnul Sfatului”. Manifestația vine la o zi după ce președintele Klaus Iohannis, alături de omologul german, a fost prezent la Sibiu unde a fost întâmpinat de elevii soției sale de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal”.


https://www.youtube.com/watch?v=Oz9jF9ui4II&t=49s

Un protest similar are loc și la Craiova în fața Prefecturii Dolj. Aici, sutele de profesori adunați au cântat „O lume minunată” pentru Klaus Iohannis, aluzie la evenimentul de joi când președintele a fost întâmpinat cu această melodie de un cor de copii prezenți la Biserica evanghelică fortificată din comuna sibiană Cristian.

Aproximativ 500 de persoane sunt prezente și în Piața Civică din Vaslui, acolo unde au protestat și ieriț. „Fără educație, moare orice nație” sau „Pe guvern în cot îl doare, greva noastră ia amploare” sunt câteva dintre pancartele cu care protestează profesorii din Vaslui.


Foto: Simona Voicu/ Libertatea

Foto: Simona Voicu/ Libertatea


09:0026-05-2023

Nicolae Ciucă face apel la sindicate să nu destabilizeze bugetul de stat


Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că vor continua negocierile cu sindicatele pentru a rezolva revendicările, dar a subliniat că nu pot fi introduse măriri salariale imediat pentru că ar dezechilibra bugetul de stat.

„Am decis să menţinem acest dialog astfel încât să găsim soluţii pentru problemele îndreptăţite ale cadrelor didactice şi să facem în aşa fel încât pe baza înţelegerii şi raţiunii împreună cu dumnealor să găsim soluţii”, a precizat premierul. „În acest moment, făcând apel la rațiunea tuturor cadrelor didactice nu ne putem asuma să dezechilibrăm tot bugetul de stat”.

Cu ocazia declarației de presă suferită la Guvern alături de Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor, Ciucă a precizat că va rămâne premier până la soluționarea grevei generale.

***

„Am cerut o creștere a veniturilor cu 25% și actul normativ prin care să fie stipulat, ca și garanție, că salariul debutantului va fi echivalentul salariului mediu brut pe economie și va fi luat în calcul pe viitor a legii unitare a salarizării. (…) Când Guvernul va veni cu un răspuns clar la solicitările noastre, colegii noștri vor decide dacă vor suspenda această acțiune sau nu”, a explicat joi Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, la ieșirea de la discuțiile cu guvernanții.

Răspunsul Guvernului a venit joi seară, prin vocea purtătorului de cuvânt.

Dan Cărbunaru a anunțat creșteri de 9% la salariu, însă pentru personalul nedidactic. Pentru profesori, oferta e aceeași, două prime în valoare totală de 2.500 de lei, plus salarii mărite conform noii legi a salarizării, care va fi luată în discuție de la 1 septembrie.

Sindicaliștii anunțaseră de joi dimineață, înaintea marșului din Capitală la care au participat mii de dascăli, că resping oferta de carduri valorice pentru profesori, cu 1.000 de lei în luna iunie, și 1.500 de lei în octombrie.

Care sunt solicitările profesorilor


Peste 150.000 de cadre didactice și zeci de mii de membri ai personalului auxiliar și nedidactic au intrat în grevă generală, începând din 22 mai.

Sindicaliștii au cerut majorarea salariilor „în conformitate cu importanța socială a muncii prestate”:
salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu net pe economie, adică să plece de la 4.000 de lei;
indexarea anuală a salariilor personalului plătit din fonduri publice cu rata inflației să devină o regulă;
plata orelor suplimentare pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic.

Cadrele didactice mai cer acordarea de sporuri, acordarea unor drepturi prevăzute de lege și de contractele colective de muncă – decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar sau compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat -, precum și creșterea anuală a investițiilor din învățământ.