Lista măsurilor, care intră în vigoare cu data de 8 ianuarie, pe perioada stării de alertă. Magazinele se închid la ora 22.00

Guvernul a aprobat prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, începând cu data de 8 ianuarie 2022, precum și stabilirea unor măsurilor pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Masca de tip medical sau de tip FFP2 devine obligatorie inclusiv pe stradă. Magazinele și restaurantele vor fi deschise până la ora 22.00. Hotărârea privind […] Articolul Lista măsurilor, care intră în vigoare cu data de 8 ianuarie, pe perioada stării de alertă. Magazinele se închid la ora 22.00 apare prima dată în Observatorul Prahovean.

Lista măsurilor, care intră în vigoare cu data de 8 ianuarie, pe perioada stării de alertă. Magazinele se închid la ora 22.00

Guvernul a aprobat prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, începând cu data de 8 ianuarie 2022, precum și stabilirea unor măsurilor pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Masca de tip medical sau de tip FFP2 devine obligatorie inclusiv pe stradă. Magazinele și restaurantele vor fi deschise până la ora 22.00.

Hotărârea privind prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă pe teritoriul României, începând cu data de 8 ianuarie 2022, prevede și o serie de măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID – 19.

Pe durata stării de alertă, magazinele ar urma să aibă program numai până la ora 22.00, în timp ce concertele și festivalurile, care au loc în aer liber, ar urma să aibă loc la o capacitate de 500 de persoane.

Tot pe perioada stării de alertă la proteste pot participa 100 de persoane.

Organizarea și desfășurarea competițiilor sportive pe teritoriul României, în spații închise sau deschise, ar urma să aibă loc doar în intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, repartizarea acestora pe întreaga suprafață a arenei, asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între persoane și purtarea măștii de protecție, în județele/localitățile în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori.

Lista de măsuri mai prevede ca participarea la evenimentele sportive să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Principalele modificări au în vedere următoarele aspecte:

 • Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă pe întreg teritoriul țării, începând cu data de 8 ianuarie 2022, ca răspuns la situația sanitară provocată de pandemia COVID-19.
 • Instituirea măsurii de protecție sanitară ce constă în purtarea măștii de tip medical sau FFP2 în toate spațiile închise și deschise. Aceasta reprezintă una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenție a COVID-19, la nivelul Uniunii Europene. FFP înseamnă „piesă facială filtrantă” și este un standard european pentru eficiența măștii. Acest tip de mască filtrează cel puțin 94% din toți aerosolii, inclusiv virusurile din aer precum SARS-CoV-2.

Fac excepție de la purtarea măștii de tip medical sau FFP2, în toate spațiile închise și deschise:

    • Copiii cu vârsta mai mica de 5 ani;
    • Persoanele care sunt singure în birou;
    • Prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
    • Reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
    • Vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare dintre celelalte persoane din public;
    • Persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperature ridicate, umiditate crescută etc) sau activități sportive.
 • Menținerea măsurilor în vigoare referitoare la participarea persoanelor la activități până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori;
 • Participarea persoanelor în limita a 30% din capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori.
 • De la această regulă sunt exceptați operatorii economici a căror activitate de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase, unde este permisă participarea până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
 • Acești operatori economici sunt restricționați la 30% din capacitatea maximă a spațiului în situația în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori. Aceeași măsură se aplică și în ceea ce privește activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, precum și la terasele acestora.
 • Citește și: Starea de alertă a fost prelungită. Masca FFP2 sau medicală, obligatorie pe stradă

Articolul Lista măsurilor, care intră în vigoare cu data de 8 ianuarie, pe perioada stării de alertă. Magazinele se închid la ora 22.00 apare prima dată în Observatorul Prahovean.