Lider sindical: Creşterea salariului minim cu 8%, nesemnificativă faţă de creşterea preţurilor la energie

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat luni, pentru Agerpres, că propunerea făcută de premierul Florin Cîțu ar avea un impact minor asupra venitului net al unui angajat plătit cu salariul minim, comparativ cu creşterea preţurilor la energie suportate de salariaţi. „O creştere de 8% a salariului minim, fără acea corelare făcută în […]

Lider sindical: Creşterea salariului minim cu 8%, nesemnificativă faţă de creşterea preţurilor la energie

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat luni, pentru Agerpres, că propunerea făcută de premierul Florin Cîțu ar avea un impact minor asupra venitului net al unui angajat plătit cu salariul minim, comparativ cu creşterea preţurilor la energie suportate de salariaţi.

„O creştere de 8% a salariului minim, fără acea corelare făcută în Codul Fiscal (n.red. – creşterea deducerii personale a angajaţilor cu salariul minim), ar avea un impact absolut nesemnificativ, un gest simbolic, care nu va produce un impact semnificativ asupra venitului net al unui salariat”, a declarat Dumitru Costin.

Liderul BNS susține că varianta Guvernului Cîțu de creştere a salariului minim cu 8% nu reprezintă o abordare serioasă, deoarece nu are fundamentul unui mecanism de calcul.

„Pe ce stă această creştere de 8%? Constatăm din nou că e din burtă. Guvernul Orban a venit cu o formulă de calcul pe care a propus-o partenerilor sociali şi pe baza căreia s-a stabilit salariul minim pe economie pentru 2020. Guvernul Cîţu vine şi spune că formula lui Orban n-a fost bună şi vine cu altă formulă de calcul. Acum, acest 8% nu se înscrie nici măcar pe formula lor de calcul din decembrie anul trecut”, a mai declarat Costin.

Afirmațiile acestuia vin după ce șeful Executivului, Florin Cîțu, a spus că ia în considerare majorarea salariului minim brut cu 8%, iar creşterea ar putea intra în vigoare la 1 noiembrie sau la 1 decembrie 2021.

Salariul minim net actual, 1.386 lei

Pe 7 septembrie, sindicatele au cerut majorarea salariului minim cu 250 de lei brut, adică 143 de lei net, după cum a declarat preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel ALFA, Bogdan Hossu.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, se teme însă că „creşterea substanţială a salariului minim conduce la pierderea locurilor de muncă şi la pierderea de întreprinderi”, a afirmat atunci Hossu.

Salariul minim pe economie a fost stabilit, în ianuarie, la 2.300 de lei brut, ceea ce înseamnă că un angajat primește lunar un salariu net de 1.386 lei.