Kremlinul vrea să interzică presa străină în Rusia. Duma de Stat a aprobat un proiect de lege

Camera inferioară a parlamentului federal a adoptat marţi, în primă lectură, un proiect de lege, care facilitează închiderea instituțiilor media străine, acuzate de difuzarea informațiilor considerate false de Kremlin, potrivit AFP, citată de Agerpres. Într-un comunicat, Duma precizează că proiectul de lege permite „închiderea sau limitarea activităţilor media în Rusia dacă autorităţile din ţara de […]

Kremlinul vrea să interzică presa străină în Rusia. Duma de Stat a aprobat un proiect de lege

Camera inferioară a parlamentului federal a adoptat marţi, în primă lectură, un proiect de lege, care facilitează închiderea instituțiilor media străine, acuzate de difuzarea informațiilor considerate false de Kremlin, potrivit AFP, citată de Agerpres.


Într-un comunicat, Duma precizează că proiectul de lege permite „închiderea sau limitarea activităţilor media în Rusia dacă autorităţile din ţara de origine a acestei instituții mass-media comit acte neprietenoase faţă de instituții media ruse în străinătate”.


Potrivit acestui proiect de lege, procurorul general sau adjuncţii săi vor avea dreptul de a retrage licenţa de difuzare a unui trust media dacă aceasta publică informaţii ce vor fi considerate „ilegale” sau „periculoase”.


Acreditările jurnaliştilor care lucrează pentru trusturi străine ar putea fi de asemenea anulate, potrivit actului normativ care urmează să fie adoptat în a doua şi a treia lectură de Dumă şi într-o lectură finală de Consiliul Federaţiei (camera superioară).


La începutul lunii martie, autorităţile ruse au adoptat două legi care incriminează „discreditarea” forţelor armate ruse şi difuzarea de „informaţii mincinoase” despre acestea, două delicte pasibile de pedepse grele cu închisoarea.


De la începerea războiului din Ucraina, trusturi de presă din Rusia, printre care Russia Today şi Sputnik au primit interdicţii de difuzare în Canada, Marea Britanie şi Uniunea Europeană, ceea ce sporeşte riscul de represalii împotriva redacţiilor din aceste ţări care lucrează în Rusia.


Săptămâna trecută, Comitetul pentru protecţia jurnaliştilor, o organizaţie neguvernamentală cu sediul în SUA, a invitat autorităţile ruse să se renunţe la acest proiect de lege, apreciind că textul va „facilita interzicerea arbitrară a mass-media şi va duce la o creştere a numărului de jurnalişti urmăriţi pentru difuzarea de informaţii”.