Klaus Iohannis, vizită la Masdar City, „cel mai verde oraș”, în care s-au investit 20 de miliarde de dolari

Klaus Iohannis, aflat în vizită oficială în Emiratele Arabe Unite, a vizitat duminică, 19 martie 2023, Masdar City, un oraș situat lângă Abu Dhabi și axat pe asigurarea unui grad ridicat de sustenabilitate, ca proiect de dezvoltare urbană, informează Administraţia Prezidenţială. Președintele Klaus Iohannis a mers la Masdar City cu ministrul energiei, Virgil Popescu, ministrul […]

Klaus Iohannis, vizită la Masdar City, „cel mai verde oraș”, în care s-au investit 20 de miliarde de dolari

Klaus Iohannis, aflat în vizită oficială în Emiratele Arabe Unite, a vizitat duminică, 19 martie 2023, Masdar City, un oraș situat lângă Abu Dhabi și axat pe asigurarea unui grad ridicat de sustenabilitate, ca proiect de dezvoltare urbană, informează Administraţia Prezidenţială.

Președintele Klaus Iohannis a mers la Masdar City cu ministrul energiei, Virgil Popescu, ministrul cercetării, inovării și digitalizării, Sebastian Burduja, și cu ministrul educației, Ligia Deca.

Potrivit Palatului Cotroceni, vizita are loc „pe fondul intensificării relației la nivel guvernamental și al semnării dintre România și Emiratele Arabe Unite a unor memorandumuri de înțelegere pe domenii vizând energia, educația și, respectiv, tranziția verde și cea digitală“.

Administrația Prezidențială a publicat și imagini video cu președintele, în timp ce acestuia i se prezintă orașul și soluțiile hi-tech.

Având în vedere tendința ascendentă a urbanizării în România, similară altor țări europene, decarbonizarea eficientă a orașelor joacă un rol important în limitarea efectelor schimbărilor climatice
Administrația Prezidențială, despre vizita lui Iohannis la Masdar City

„Vizita poate fi sursă de inspirație pentru România”


Președintelui României i-au fost prezentate soluții de transport și de arhitectură urbană sustenabilă, de răcire și ventilație urbană, de generare a energiei la nivelul clădirilor, precum și de utilizare optimă a luminii naturale în unitățile de cercetare și învățământ.

„Tehnologiile și soluțiile testate în Masdar City pot inspira proiecte din alte orașe, inclusiv orașe din România, care sunt din ce în ce mai interesate de sustenabilitate. La dezvoltarea acestor soluții contribuie inclusiv cercetători români, afiliați institutelor de cercetare din Masdar City”, mai transmite Palatul Cotroceni.






Masdar City, „cel mai verde oraș”


Lansat în 2008, Masdar City şi-a propus să fie aproape neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon, nota Bloomberg în 2020. Costul estimat al lucrărilor s-a ridicat la 20 de miliarde de dolari. Planificat să aibă 50.000 de rezidenți, orașul nu ajunsese nici la 1.500 în urmă cu trei ani, mai scrie sursa citată.

Orașul dispune de unele dintre cele mai mari ansambluri de clădiri cu emisii reduse de carbon din lume. Clădirile sunt proiectate conform unor standarde înalte de sustenabilitate și sunt certificate prin sistemul de evaluare a clădirilor ecologice Estidama sau LEED al Departamentului municipalităților și transporturilor (DMT), se arată în descrierea de pe site-ul Masdar City.

Foto: Administraţia Prezidenţială