Klaus Iohannis anunță că grădinițele și majoritatea școlilor se redeschid din 8 februarie

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat, joi, că începând cu data de 8 februarie, majoritatea școlilor din România se vor redeschide. Acest lucru se va face în funcție de cele trei scenarii: verde, roșu și galben. Șeful statului a mai anunțat că decizia finală se va lua pe 2 februarie, după o reevaluare a situației […]

Klaus Iohannis anunță că grădinițele și majoritatea școlilor se redeschid din 8 februarie

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat, joi, că începând cu data de 8 februarie, majoritatea școlilor din România se vor redeschide. Acest lucru se va face în funcție de cele trei scenarii: verde, roșu și galben. Șeful statului a mai anunțat că decizia finală se va lua pe 2 februarie, după o reevaluare a situației epidemiologice.
„Am avut o discuție foarte importantă cu premierul, cu ministrul Educației, cu ministrul Sănătății, tema discuției: deschidem sau nu deschidem școlile. Pot să vă comunic că am ajuns în unanimitate la o concluzie extrem de importantă. Începând din semestrul doi, din 8 februarie, majoritatea școlilor se vor redeschide. Asta evident în condițiile în care pandemia evoluează aproximativ la fel cum am avut evoluțiile din ultimele săptămâni. Elevii se întorc la școală, se revine la sistemul descentralizat care ține cont de evoluția pandemiei din fiecare localitate”, a anunțat Klaus Iohannis, la declarația de presă de la Palatul Cotroceni.


Șeful statului a prezentat totodată și scenariile de funcționare pentru școli.


„În semestrul II, în localitățile care se încadrează în scenariul verde, toate școlile se redeschid. În localitățile care se încadrează în scenariul galben, adică sunt ceva mai multe cazuri de infectare, lucrurile se schimbă. În scenariul galben, merg în continuare la școală copiii din ciclul 1-4 și copiii din clasele terminale, dar și copiii de la grădiniță. În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu, peste 3 cazuri la mia de locuitori, continuă pentru un timp să meargă la școală doar ciclul primar și copiii de la grădiniță. Restul nu mai merg la școală”, a mai explicat Klaus Iohannis.


Atunci când se ajunge la rata de infectare peste 6 la mie, localitatea se carantinează, școlile de închid și se merge în online.


Președintele României a vorbit și despre redeschiderea universităților.


„Având în vedere că fiecare universitate are specificul ei, decizia va fi luată la nivelul fiecărei universităţi, având în vedere autonomia universitară, însă, evident, dumnealor sunt liberi să se alinieze la scenariul după care funcţionează şi preuniversitarul”, a mai spus Klaus Iohannis.


De asemenea, președintele României a a mai transmis că o decizie finală va fi luată pe 2 februarie.


„Se schimbă evaluarea pentru școli, însă toate celelalte măsuri de restricție rămân în vigoare. În 2 februarie vom face o re-evaluare a situației pandemice și decizia finală va fi luată pe 2 februarie”, a mai precizat șeful statului.


Anunțul vine după ce președintele i-a convocat, azi, la Palatul Cotroceni, pe premierul Florin Cîțu, pe miniștrii Educației, Sănătății și pe șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).Video: Administrația Prezidențială


Președintele Klaus Iohannis i-a chemat astăzi la Cotroceni pe premierul Florin Cîțu, pe miniștrii Educației, Sănătății și pe șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), pentru a discuta despre oportunitatea deschiderii școlilor în semestrul II, pe 8 februarie.


Discuția dintre Klaus Iohannis, premierul Florin Cîțu, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, ministrul Sănătății Vlad Voiculescu și șeful DSU Raed Arafat va avea loc la ora 16:00, iar la ședință va participa și directorul INSP, Adriana Pistol.


Totodată, este așteptat ca, ulterior, Klaus Iohannis să facă o declarație de presă pe această temă, spun surse prezidențiale.


Foto: Administrația Prezidențială

Pe 12 ianuarie, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat la emisiunea Adriana Nedelea LA FIX că decizia finală privind redeschiderea școlii în format fizic din 8 februarie va fi comunicată „până la finalul lunii ianuarie, cu o săptămână înaintea începerii cursurilor”, ținând cont de situația ratei de infectare la acel moment.Totul va fi decis, responsabil, de către decidenții din Sănătate și Educație pe baza evoluției pe care o vom vedea în cea de-a doua jumătate a lunii ianuarie.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, pe 12 ianuarie: