Jurnalistul de investigații Cătălin Tolontan, audiat ca martor, timp de 14 minute, la DNA: „E aceeași plângere a primarului Băluță, pe care DIICOT a clasat-o”

După ce DIICOT a închis partea de plângere pe care este competentă, a primarului Daniel Băluță, astăzi ziaristul Cătălin Tolontan a fost audiat ca martor la DNA. La ieșirea din instituție, ziaristul Libertatea și GSP a declarat televiziunilor prezente că „este vorba de aceeași plângere în care politicianul se consideră tracasat, vânat, șantajat și timorat […]

Jurnalistul de investigații Cătălin Tolontan, audiat ca martor, timp de 14 minute, la DNA: „E aceeași plângere a primarului Băluță, pe care DIICOT a clasat-o”

După ce DIICOT a închis partea de plângere pe care este competentă, a primarului Daniel Băluță, astăzi ziaristul Cătălin Tolontan a fost audiat ca martor la DNA. La ieșirea din instituție, ziaristul Libertatea și GSP a declarat televiziunilor prezente că „este vorba de aceeași plângere în care politicianul se consideră tracasat, vânat, șantajat și timorat de presă. Vom vedea ce va face DNA”.


După ce primarul Băluță a pierdut ieri procesul în care cerea ca publicațiile trustului Ringier, care editează Libertatea și GSP, să nu mai scrie nimic despre el, astăzi a fost audiat la DNA jurnalistul Cătălin Tolontan, ca martor.


Audierea a fost foarte scurtă, neapărând elemente noi față de declarația anterioară de la DIICOT, din luna mai a acestui an. Nici avocata primarului, Adriana Nica, și nici cea a ziariștilor de investigație, Diana Hatneanu, nu au avut întrebări la audiere.


Întrebat de televiziuni, la ieșire, dacă știe ceva despre sursele din Primăria Sectorului 4 care au susținut pe site-ul stiripesurse.ro, că jurnaliștii „au angajat echipe de filaj pentru primar, familia lui și colaboratori” ziaristul a infirmat categoric.


„Niciodată nu ne-a interesat decât activitatea de interes public a aleșilor și a conducătorilor, indiferent cine au fost ei”, a spus Cătălin Tolontan.


Cu o zi înainte, la Judecătoria Sectorului 2, a fost respinsă cererea de ordonanță președințială formulată de primarul Daniel Băluță împotriva publicațiilor Ringier și a jurnalistului Libertatea și GSP Cătălin Tolontan. 


Băluță solicitase instanței două lucruri. Să fie șters temporar articolul prin care se anunța clasarea cazului de către DIICOT. Apoi, să nu se mai scrie nimic despre el sau în legătură cu el, ca primar, în niciun ziar sau revistă ale Ringier până nu se va încheia un alt proces pe care l-a intentat ziarului.


Șirul de procese și de plângeri penale derulat în România împotriva jurnaliștilor de investigație, precum și atitudinea organelor judiciare, a intrat în atenția Comisiei Europene.


În recentul Raport pe 2021 privind situația statului de drept în România (pagina 21), Comisia dă ca exemple de îngrijorare acțiunile primarului sectorului 4, Daniel Băluță, împotriva ”ziarului important” Libertatea. Sunt nominalizate și alte cazuri de hărțuiri împotriva presei, cum ar fi cel în care ”Dela 0” și ”Să fie lumină” au fost acționați în judecată după ce au investigat cazurile de agresiune sexuală ale unor înalți prelați din BOR.