INTERVIU | Viorica Dăncilă, despre câteva episoade controversate din cartea sa. Cum ar fi fost sabotată de Ciolacu și Stănescu și ce spune acum despre PSD

După pasajele apărute în presă din cartea pe care o va publica în curând, Libertatea i-a solicitat un interviu fostului premier Viorica Dăncilă, pentru a lămuri o parte dintre cele mai controversate episoade invocate. În dialogul cu ziarul, Dăncilă reia criticile la adresa lui Marcel Ciolacu și Paul Stănescu, nu o omite nici pe fosta […]

INTERVIU | Viorica Dăncilă, despre câteva episoade controversate din cartea sa. Cum ar fi fost sabotată de Ciolacu și Stănescu și ce spune acum despre PSD

După pasajele apărute în presă din cartea pe care o va publica în curând, Libertatea i-a solicitat un interviu fostului premier Viorica Dăncilă, pentru a lămuri o parte dintre cele mai controversate episoade invocate. În dialogul cu ziarul, Dăncilă reia criticile la adresa lui Marcel Ciolacu și Paul Stănescu, nu o omite nici pe fosta sa consilieră de comunicare Anca Alexandrescu și amintește evaziv despre ce tangențe avea, din când în când, partenera de viață a lui Liviu Dragnea în partid.


În cartea-interviu care urmează să apară în aceste zile, fostul premier Viorica Dăncilă relatează cum că ar fi fost sabotată de Marcel Ciolacu și Paul Stănescu, în două momente esențiale, la moțiunea de cenzură din octombrie 2019 și în campania prezidențială din 2019. Scopul ar fi fost, potrivit fostului premier, ca ei doi să preia șefia partidului.


Libertatea: De ce spuneți că Marcel Ciolacu și Paul Stănescu v-au sabotat la moțiunea de cenzură?Viorica Dăncilă: Eu știu că Marcel Ciolacu mi-a arătat lista cu voturi cu câteva zile înainte și a spus că avem majoritate. El spune că matematica e matematică. Așa e. Lista pe care mi-a arătat-o nu s-a îndeplinit în ziua votului. Știam că Marcel Ciolacu și Paul Stănescu voiau să pună mâna pe partid. Ciolacu m-a sabotat la moțiune pentru că voia șefia partidului. A și făcut o conferință de presă, deși nu era șeful partidului și nu avea atribuții. Nu știu dacă făcuse blat cu liberalii, nu am astfel de informații, știu că voia să pună mâna pe scaunul de președinte. De când l-am sprijinit să ia șefia Camerei Deputaților, a început ofensiva, alături de Paul Stănescu.


Marcel Ciolacu și Paul Stănescu ar fi pus umărul la înlocuirea sa, crede Viorica Dăncilă. Foto: HEPTA/MEDIAFAX

„Paul Stănescu mi-a spus că Dan Barna îl poate bate pe Iohannis”


- De ce nu voia Paul Stănescu ca dumneavoastră să fiți candidatul PSD la prezidențiale?- Pe Paul Stănescu l-am întrebat de ce nu e de acord ca eu să candidez. Și mi-a spus că în turul doi trebuie să intre Dan Barna, pentru că Dan Barna are șanse mai mari să îl învingă pe Klaus Iohannis. Nu știu dacă avea un interes să-l sprijine pe Dan Barna, e mult mai plauzibil să își fi dorit să pice cu orice preț Klaus Iohannis, chiar cu prețul ca PSD să nu aibă candidat în turul doi. 


- Dacă nu erați dumneavoastră candidat, cine ar fi fost din partea PSD?- Eu l-am auzit pe Paul Stănescu vorbind de Călin Popescu Tăriceanu. S-a văzut însă ce scor a luat acesta la Primăria Generală și la parlamentare.


- La ce se referea Paul Stănescu când vă acuza că luați deciziile cu oameni din afara partidului?- Știu că Paul Stănescu spunea mereu că eu m-am înțeles cu președintele Klaus Iohannis. Nu este adevărat, eu am candidat pentru binele PSD și pentru că CEx al PSD a decis ca PSD să aibă propriul candidat. A mai spus că luam decizii cu forțe din afara partidului. Probabil se referea la Servicii. Nu este adevărat, toate deciziile mele au trecut prin CEx.


„Irina dădea mesaje în partid, mie niciodată”


- Ați spus că Paul Stănescu a ieșit din guvern și s-a plâns că partenera de viață a lui Liviu Dragnea, Irina Tănase, conducea partidul. În ce fel susțineți că se manifesta autoritatea Irinei Tănase?- Mie Irina nu mi-a transmis niciun fel de mesaj, iar Liviu Dragnea a venit de trei ori la guvern. În rest vorbeam direct cu Liviu Dragnea, nu prin Irina, ci la telefon. Să explice Paul Stănescu ce a vrut să spună cu „Eu plec de la guvern că eu nu vreau să-mi traseze sarcini Irina Tănase!”. Știu că mai trimitea Liviu Dragnea mesaje prin Irina la partid, asta știu. 


Reproșuri la adresa fostei consiliere Anca Alexandrescu


-Ați spus în mai multe rânduri că Anca Alexandrescu era trimisul lui Liviu Dragnea ca să vă controleze. Se ocupa de comunicarea dumneavoastră. V-a adus vreun prejudiciu?- Pot să vă spun că eu nu aveam timp să mă uit pe discursuri, le primeam cu câteva minute înainte și multe nu erau ce trebuie. Inclusiv o postare pe Facebook scrisă în numele premierului mi-a adus mari prejudicii. Iar cea care se ocupa de tot ce înseamnă comunicare era Anca Alexandrescu.


„Membrii de partid să nu mai lase șefii de filială să decidă în locul lor”


- Pe final, o curiozitate. De ce ați publicat această carte?- Prin această carte vreau să subliniez că PSD, sub gruparea Marcel Ciolacu - Paul Stănescu, nu e cu nimic diferit de PSD condus de Liviu Dragnea. Vreau ca oamenii să știe adevărul. Nu e o răzbunare. Iar membrii de partid să afle adevărul și să nu mai lase liderii de filială să ia decizii în numele lor.


În timp ce Irina Tănase nu a vrut să comenteze afirmațiile Vioricăi Dăncilă, Paul Stănescu nu a putut fi contactat. Marcel Ciolacu în schimb s-a rezumat la următorul mesaj:


Volumul semnat de Marga Nițu, „Viorica Dăncilă - Partea ei de adevăr”, este în curs de apariție.