INTERVIU. Reputat analist militar de la Kiev: „Până la sfârșitul anului, Ucraina va mai lansa cel puțin două contraofensive”

Oleg Jdanov, fost militar sovietic și colonel în rezervă al armatei ucrainene, analizează, într-un interviu pentru Libertatea, noile perspective militare deschise de ofensiva din regiunea Herson. „Mă aștept la o creștere a asistenței militare din partea Occidentului după incidentul cu rachetele din Polonia”, spune specialistul din Kiev. Oleg Jdanov crede totodată că Rusia încearcă să ajungă […]

INTERVIU. Reputat analist militar de la Kiev: „Până la sfârșitul anului, Ucraina va mai lansa cel puțin două contraofensive”

Oleg Jdanov, fost militar sovietic și colonel în rezervă al armatei ucrainene, analizează, într-un interviu pentru Libertatea, noile perspective militare deschise de ofensiva din regiunea Herson.


„Mă aștept la o creștere a asistenței militare din partea Occidentului după incidentul cu rachetele din Polonia”, spune specialistul din Kiev.


Oleg Jdanov crede totodată că Rusia încearcă să ajungă la negocieri cu Occidentul pentru că are nevoie de o pauză operativă, necesară pentru regrupare și echipare, urmând ca la primăvară să lanseze o nouă ofensivă în Ucraina. 


Analistul militar mai arată că armata rusă folosește în Ucraina artileria produsă după cel de-Al Doilea Război Mondial, pentru că muniția pentru armamentul nou s-a terminat. 


Oleg Jdanov

În privința Ucrainei, Jdanov spune că va organiza cel puțin două contraofensive militare până la sfârșitul anului, în direcțiile Lugansk, Donețk sau Zaporojie.


Libertatea: Cum se va răsfrânge asupra acțiunilor militare din sudul și estul Ucrainei incidentul cu racheta din Polonia?Oleg Jdanov: Nicicum, armata ucraineană va continua să-și elibereze teritoriile. Ba mai mult, mă aștept la o creștere a asistenței militare din partea Occidentului după incidentul din Polonia. 


- Presa internațională scrie despre eliberarea Hersonului de către armata ucraineană din două perspective: unii susțin că retragerea trupelor ruse a fost determinată de acțiunile armatei Ucrainei, iar alții văd un scenariu al unor înțelegeri secrete sau o decizie unilaterală a Kremlinului.- Cea de-a doua perspectivă miroase rău a propagandă rusă și vă explic de ce. În preajma lansării operațiunii de eliberare a regiunii Harkov, prin condițiile create, noi i-am forțat pe militarii ruși să treacă pe partea dreaptă a Niprului. 


La Herson erau concentrați peste 40 de mii de militari ruși, dintre cei mai buni, care au nimerit mai târziu într-o capcană, fiind bombardați sistematic. Retragerea Rusiei din Herson era un pas așteptat de noi. 


Statul-Major al Federației Ruse a luat, totuși, cea mai înțeleaptă decizie - să salveze trupele pentru a le mai folosi în continuare. Ei au părăsit Hersonul pentru că nu aveau o altă opțiune. 


Trupele ucrainene au intrat în Herson pe 11 noiembrie, după ce trupele ruse s-au retras din oraș. Herson a fost capturat în stadiul incipient al conflictului, la scurt timp după ce trupele ruse au pătruns în Ucraina, în februarie 2022. Foto: EPA

„Landșaftul ne ajută” 


- La ce ne putem aștepta în acest război după eliberarea Hersonului? Care sunt viitoarele scenarii în perioada următoare?- Până la sfârșitul anului cred că Ucraina va mai realiza cel puțin două contraofensive în baza efectivelor militare care pot fi redislocate din dreapta Niprului. 


Partea dreaptă a Niprului, controlată în regiunea Herson de armata ucraineană, este mult mai înaltă decât partea stângă, deoarece se află pe coline. Este o caracteristică a landșaftului (amplasamentului geografic - n.r.) care ne ajută. Noi nu avem nevoie de foarte multe forțe militare la Herson care să țină apărarea. Acolo pot rămâne artileria și un număr limitat de militari. 


Celelalte forțe pot fi trimise în alte direcții ale frontului. Avem trei direcții operaționale importante ale frontului. Este vorba de Lugansk, Donețk și Zaporojie. Nu știm care dintre acestea va fi ales de Statul-Major al Ucrainei. Avem o conducere militară creativă și uneori este o surpriză și pentru noi ce tactici și direcții sunt alese.


„Nu avem nevoie de pauză”


- Sunt oare posibile negocieri de pace în acest context?- Negocierile de pace sunt doar în interesul Rusiei. Un general rus a spus recent că forțele Moscovei nu mai pot merge în ofensivă. Dacă nimic nu se va schimba pe front, în cel mai scurt timp, armata rusă nici nu va mai reuși să se apere. 


Kremlinul știe acest lucru și caută diverse posibilități pentru a lua o pauză operațională, pentru a se regrupa, pentru a-și compensa pierderile umane și tehnice.


Fără o pauză urgentă, Rusia va continua să se retragă și nu va reuși să țină sub control teritoriile ocupate. Noi nu avem nevoie de pauză. 


Noi trimitem militari în Occident pentru a fi instruiți, care revin apoi în Ucraina, pregătiți să participe la lupte. Am avut deja trei astfel de serii de absolvenți ai școlilor militare din afară. De asemenea, primim regulat armament din Occident. Da, nu este în cantitatea dorită de noi, dar totuși armamentul sosește regulat. De asemenea, linia frontului descrește și în urma acestui fapt, densitatea prezenței Forțelor Armate ale Ucrainei este tot mai mare. 


Militari ucraineni. Foto: EPA

„Belarusul se ocupă de reparația tehnicii militare ruse”


- Cum se vede astăzi armata rusă de la Kiev?- În Rusia, totul este invers. Soldații se retrag tot mai aproape de depozite. Încep să folosească tancul T-62, au început să lupte cu artileria din anii ‘60-’70 ai secolului trecut. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că există multă muniție pentru artileria veche, în timp ce pentru armamentul nou, muniția s-a terminat. 


Merită menționat faptul că industria Belarusului se ocupă nonstop de reparația tehnicii militare ruse; și nu vorbim despre tehnica distrusă în cadrul luptelor din Ucraina, ci de cea care se păstra pe teritoriul Federației Ruse. Ei au multe probleme care îi fac să solicite negocieri de pace, în timp ce noi nu vrem să le oferim asta. 


Președintele Zelenski a spus clar că formula păcii presupune unele condiții ale Ucrainei  - retragerea tuturor trupelor ruse și revenirea la frontierele recunoscute internațional în anul 1991. 


Volodimir Zelenski a vizitat recent orașul recucerit Herson. Foto: EPA

„Soldatul rus nu știe pentru ce luptă, nu înțelege pentru ce trebuie să-și dea viața”


- Mulți experți militari nu ofereau multe șanse armatei ucrainene la începutul conflictului, astăzi presa internațională vorbește despre eșecul Moscovei. Cum se explică?- Prima mare problemă a armatei ruse este absența unui substrat ideologic. Militarii trebuie să știe pentru ce sau pentru cine luptă. Ideologia rusă a falimentat în câteva zile după ce, intrând în Ucraina, militarii ruși nu au văzut aici nici naziști, nici banderoviști, dar au găsit un nivel de trai mult mai bun decât la ei acasă. Ei au avut un șoc cultural. 


Când soldatul nu știe pentru ce luptă, nu înțelege de ce trebuie să-și dea viața, el nu va mai fi eficient. În perioada când încă exista nucleul armatei regulate ruse, ei reprezentau o forță, acum însă cei mobilizați distrug forțele armate ale Rusiei din interior, pentru că le lipsesc disciplina și o motivație reală. 


Un alt factor important este corupția. Cea de-a doua armată a lumii exista mai mult pe hârtie - în rapoarte și în analize. Moscova a preluat tradițiile sovietice de a demonstra forța, nu și de a o avea real. Toți erau instruiți cum să impresioneze la paradele militare, cum să arate mai bine la exerciții. În cazul unui raport inegal de forțe, Rusia recurgea la distrugerea totală și demonstrativă a inamicului, mă refer aici la războiul din Siria.


Recruți ruși fotografiați într-o gară din Sevastopol înainte de a pleca în război. Foto: EPA

„Georgia a fost primul semnal al slăbiciunii Rusiei”


- Toate aceste probleme au ieșit la suprafață de-abia acum, în Ucraina?- Ne putem aduce aminte și de Georgia, acolo unde armata rusă, în 2008, a întâmpinat o rezistență foarte mare. În cea de-a treia zi a confruntărilor, Putin a fost nevoit să trimită acolo toate efectivele sale militare din zonă. Datorită superiorității numerice, artileriei și aviației, Rusia a învins atunci. Dar primele două zile, armata georgiană a luptat eroic. 


A fost primul semnal al slăbiciunii Rusiei. Atunci, Moscova a ignorat orice rapoarte care solicitau schimbări. Războiul din Ucraina a demonstrat că o armată fără ideologie, cu o corupție mare, fără motivație nu poate lupta eficient. Acum, comunitatea internațională a văzut ce poate într-adevăr armata rusă într-un război real.    


Foto: Profimedia