Institutul „Elie Wiesel” protestează față de „mesajul fascizant” al moderatoarei de la Realitatea la adresa unui grup etnic

„Când libertatea de opinie este confundată cu ratingul și câștigul, asistăm la derapaje cu efecte sociale greu previzibile”, a transmis vineri seară, pe Facebook, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, după ce activistul Ciprian Necula a semnalat vineri, într-un editorial publicat în Libertatea, declarațiile făcute de moderatoarea Alexandra Păcuraru, de la Realitatea […]

Institutul „Elie Wiesel” protestează față de „mesajul fascizant” al moderatoarei de la Realitatea la adresa unui grup etnic

„Când libertatea de opinie este confundată cu ratingul și câștigul, asistăm la derapaje cu efecte sociale greu previzibile", a transmis vineri seară, pe Facebook, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, după ce activistul Ciprian Necula a semnalat vineri, într-un editorial publicat în Libertatea, declarațiile făcute de moderatoarea Alexandra Păcuraru, de la Realitatea Plus, la adresa unui grup etnic, în contextul protestelor din orașul Bolintin Vale.


„Poate se va găsi un om de bine și pe toți ăștia care nu respectă legea să-i urcăm și să îi ducem… uite, în India. Tot există atâtea locuri nepopulate acolo și tot se aseamănă între ei”, a declarat Alexandra Păcuraru în emisiunea „Legile puterii”, pe care o moderează la Realitatea plus, după cum a remarcat Ciprian Necula, contributor Libertatea.


În acest context, Institutul „Elie Wiesel” a transmis că „protestează față de mesajul fascizant al moderatoarei de la Realitatea plus, cu adresă directă la un grup etnic”.


„Când libertatea de opinie este confundată cu ratingul și câștigul, asistăm la derapaje cu efecte sociale greu previzibile”, menționează institutul într-o postare pe pagina de Facebook.


Protestele din orașul giurgiuvean Bolintin Vale au început miercuri, în urma morții unui șofer de microbuz, care a fost lovit cu o piatră de un tânăr.


Localnicii din Bolintin au ieșit în stradă, nemulțumiți că autoritățile nu au luat măsuri împotriva familiilor despre care ei spun că au fost mutate în ultimii ani din localitatea dâmbovițeană Răcari la marginea Bolintinului. Ei susțin că-i „terorizează” și că dintre ei face parte și atacatorul șoferului.


Localnicii intervievați de Libertatea spun că „deși familia este una de romi, ei nu sunt revoltați împotriva tuturor romilor". De altfel, o minoritate de aproximativ 4.000 de etnici romi trăiește în comunitate de ani buni, fără nicio problemă.


Asupra acestei situații atrage atenția și Ciprian Necula în articolul său de opinie.


„Am văzut că romii din localitate erau prezenți la protest, în live-urile televiziunilor, declarându-se ca atare. Așadar, nu este vorba despre un conflict între romi și români per se, ci de unul între cetățenii săturați de abuzurile pe care le comit unii membri ai localității – indiferent de etnia lor – și, totodată, față de incompetența autorităților”, scrie Necula.


Astfel, activistul subliniază că „în astfel de situații tensionate, contribuția celor ce pot influența opinia publică trebuie să fie întotdeauna moderată, în respect pentru interesul public, nicidecum prin instigare la violență, generalizare, promovarea discursului urii sau a unor măsuri extreme”.