INSP: 670 de infectări cu tulpina britanică, 4 cu cea sud-africană și 2 cu cea braziliană

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP a raportat 676 de noi cazuri de infectare cu noile tulpini apărute, mai contagioase. Dintre acestea două sunt cu tulpina braziliană, 4 cu cea depistată prima dată în Africa de Sud, iar restul cu varianta britanică. În plus, au fost înregistrate 27 decese […]

INSP: 670 de infectări cu tulpina britanică, 4 cu cea sud-africană și 2 cu cea braziliană

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP a raportat 676 de noi cazuri de infectare cu noile tulpini apărute, mai contagioase. Dintre acestea două sunt cu tulpina braziliană, 4 cu cea depistată prima dată în Africa de Sud, iar restul cu varianta britanică.


În plus, au fost înregistrate 27 decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare.


În total, au fost făcute 1.178 de secvențieri în cinci laboratoare din țară: INCDMM Cantacuzino, Institutul „Matei Balș" din București, MedLife, Universitate „Ștefan cel Mare" din Suceava și Institutul de Virusologie „Ștefan S. Nicolau".


Rata de confirmare a probelor a fost de 57,4%, până pe 4 aprilie.


Sursa: INSP

Unul din cazurile noi de infectare cu varianta din Africa de Sud a fost confirmat la o femeie în vârstă de 69 de ani, având județ de infectare Vâlcea. Nu a fost identificată nicio legătură epidemiologică, transmite INSP.


Un alt caz care atrage atenția este are ca județ de infectare Suceava și a fost confirmat cu linia genetică B.1.1.7 (varianta britanică) la care a fost depistată mutația E484K.


Mutația E484K nu reprezintă ea însăși o nouă variantă, ci este o mutație care a fost identificată inițial la varianta sud-africană (B.1.351), apoi braziliană B.1.1.28 (diferită de VOC B.1.351) și, mai recent, la cea britanică (B.1.1.7). Mutația se află în proteina spike și pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului și, posibil, asupra eficacității vaccinale, în sensul scăderii acesteia, se arată în informarea INSP.