În timp ce în Prahova autoritățile vor să reducă numărul de paturi covid, specialiștii vorbesc de 130.000 de morți la valul 4

Varianta Delta a coronavirusului se răspândește deja rapid în Europa, mai multe țări fiind obligate să reintroducă restricții. Cu o rată de vaccinare de sub 25%, România riscă să înregistreze un record negativ după valul al patrulea al epidemiei. Cu toate acestea, în Prahova se discută în ultimul timp de o reducere a cheltuielilor, proces […] Articolul În timp ce în Prahova autoritățile vor să reducă numărul de paturi covid, specialiștii vorbesc de 130.000 de morți la valul 4 apare prima dată în Observatorul Prahovean.

În timp ce în Prahova autoritățile vor să reducă numărul de paturi covid, specialiștii vorbesc de 130.000 de morți la valul 4

Varianta Delta a coronavirusului se răspândește deja rapid în Europa, mai multe țări fiind obligate să reintroducă restricții. Cu o rată de vaccinare de sub 25%, România riscă să înregistreze un record negativ după valul al patrulea al epidemiei. Cu toate acestea, în Prahova se discută în ultimul timp de o reducere a cheltuielilor, proces care presupune reducerea paturilor rezervate pacienților covid și implicit a personalului medical aferent. Ce facem atunci când va veni valul al patrulea? INSP avertizează că, la sfârșitul lunii iulie, se pot înregistra, în medie, până la 200 cazuri de coronavirus pe zi!

În Prahova se lucrează la reducerea paturilor pentru pacienții covid

În ultima perioadă, mai multe unități medicale din Prahova de pe lista celor suport covid au fost informate de autorități că trebuie să se autosuspende de pe lista oficială aprobată de Ministerul Sănătății pentru reducerea cheltuielilor. Unele au acceptat deja, ceea ce înseamnă implicit și o scădere semnificativă a numărului de paturi rezervate tratamentului bolnavilor covid.

O altă consecință ar fi concedierea personalului medical angajat în perioada epidemiei, care va fi nevoit să-și găsească alte locuri de muncă, precum cele din străinătate. Nimeni nu pare a se întreba ce se va întâmpla atunci când va lovi valul al patrulea, cu varianta Delta, mult mai contagioasă? De unde mai luăm atunci angajații, cum refacem rapid circuitele?

Raportul INSP care ne dă fiori

Într-un raport al Institutului Național de Sănătate Publică publicat ieri și citat de biziday se arată:

  • Scenariul principal de luat în considerare pentru România ar fi cel care arata că următorul val epidemic cu tulpina Delta va fi unul substanțial în ceea ce privește infecțiile și spitalizările.
  • Există o diferența semnificativă a nivelurilor de acoperire vaccinală la grupele de vârstă la risc (peste 60 de ani), între Marea Britanie si Romania, astfel încât
    acest tablou cu un număr de decese mai mic decât in valurile anterioare este posibil să nu se materializeze în cazul României.
  • În cazul constatării răspândirii unei variante de virus care prezinta abilitatea de a eluda răspunsul imun datorat vaccinării nu se va putea exclude posibilitatea de reimpunere de restricțiilor economice și sociale la nivel local, regional sau național.
  • Având in vedere potențialul de evoluție a variantei delta in Romania și acoperirea vaccinală scăzută în rândul persoanelor la risc, este necesar ca unele restricții să rămână în vigoare în continuare.

    Valul patru va fi al nevaccinaților

Așadar, specialiștii susțin că valul 4 al pandemiei va fi mult mai agresiv decât cele precedente, iar între 50% şi 60% dintre persoanele nevaccinate care au trecut prin boală riscă să se reinfecteze. Asta înseamnă că cel puțin 130.000 de români riscă să moară în următorul val, potrivit adevarul.ro.

De altfel, medicul Valeriu Gheorghiţă, şeful Comitetului Naţional pentru Coordonarea Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV), a prezentat deja cifre îngrijorătoare. Dacă în Marea Britanie, unde populația vaccinată a depășit 60% din total, se raportează zilnic peste 30.000 de cazuri noi covid cu tulpina Delta, ce se va întâmpla în România unde rata de vaccinare nu a atins nici măcar 25%?

„Valul 4 va fi mult mai agresiv decât valurile de până acum, diferenţele fiind legate de nivelul de imunizare din populaţie. Cu cât numărul, şi procentul, persoanelor vaccinate este mai mare (mă refer îndeosebi la persoane vulnerabile), cu atât consecinţele negative – traduse prin numărul de persoane spitalizate, numărul de persoane admise la terapie intensivă şi numărul de decese – vor fi mai mici. Cu cât numărul de persoane vulnerabile este mai scăzut ca acoperire vaccinală, cu atât riscul de creştere a numărului de persoane spitalizate cu forme severe este mai mare”, recunoaște pentru sursa citată col. dr. Valeriu Gheorghiţă.

Cât de periculoasă este tulpina Delta

Riscul persoanelor nevaccinate de a ajunge la spital în urma infectării cu tulpina Delta este de 2,5 ori mai mare decât era în valurile precedente, avertizează şeful CNCAV.
„Tulpina Delta (n.r. – varianta indiană) este mult mai contagioasă, are o transmitere de la o persoană la alta de două ori mai mare decât tulpina iniţială (n.r. – din Wuhan, China) şi cu 60% mai mare decât tulpina Alfa (n.r. – varianta britanică, responsabilă pentru valul 3). În ceea ce priveşte virulenţa acestei tulpini, se pare că ar creşte riscul de spitalizare de 2,5 ori mai mult decât la celelalte variante virale. Datele arată că la persoanele care au trecut prin boală activitatea neutralizantă a anticorpilor (măsurată – n.r) la 6 luni în ceea ce priveşte varianta Delta este aproape nedetectabilă, lucru care se corectează prin vaccinare”, a arătat col.dr. Valeriu Gheorghiţă.

 

 

Articolul În timp ce în Prahova autoritățile vor să reducă numărul de paturi covid, specialiștii vorbesc de 130.000 de morți la valul 4 apare prima dată în Observatorul Prahovean.