În Danemarca, condamnații la închisoare pe viață nu vor mai avea dreptul la noi relații romantice. De unde vine această propunere

Deținuții care au fost condamnați la închisoare pe viață în Danemarca nu vor mai avea dreptul să înceapă noi relații romantice. Potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere, acestora li se va mai permite doar corespondența cu persoanele apropiate de dinainte de a fi închiși, notează Euronews, citat de Hotnews.   În cazul în care […]

În Danemarca, condamnații la închisoare pe viață nu vor mai avea dreptul la noi relații romantice. De unde vine această propunere

Deținuții care au fost condamnați la închisoare pe viață în Danemarca nu vor mai avea dreptul să înceapă noi relații romantice. Potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere, acestora li se va mai permite doar corespondența cu persoanele apropiate de dinainte de a fi închiși, notează Euronews, citat de Hotnews.  

În cazul în care proiectul este adoptat, el se va aplica pe perioada primilor zece ani de detenție. Scopul este acela de a stopa un fenomen tot mai întâlnit, acela de „admiratoare de criminali” (eng. criminal groupies).

Această inițiativă a apărut după ce o tânără a dezvălui că la vârsta de 17 ani s-a îndrăgostit de Peter Madsen, condamnat la închisoare pe viață pentru uciderea jurnalistei Kim Wall în 2017.

„În ultimii ani, am văzut mai multe cazuri dezgustătoare de deținuți care au comis crime abominabile și care au contactat persoane tinere pentru a le câștiga compasiunea și atenția. Acest fenomen trebuie, evident, să înceteze”, a declarat ministrul Justiției Nick Haekkerup într-o declarație de presă, arată Euronews.

Conform propunerii, deținuții vor avea dreptul de a menține legătura cu apropiații lor de dinainte de sentință prin intermediul convorbirilor telefonice și al scrisorilor. 

Maria Ventegodt de la Institutul danez pentru drepturile omului a declarat pentru BBC că organizația va examina măsurile în următoarele săptămâni.

„Desigur, vom analiza această propunere în legătură cu dreptul la viața de familie. Relații de genul acesta sunt protejate în temeiul Convenției europene a drepturilor omului”, a spus ea.

Aceasta a mai declarat că vor privi propunerea prin prisma a două întrebări: dacă există un temei legal pentru această limitare și dacă este una proporțională, mai notează BBC.

În cazul în care este adoptat în această toamnă, proiectul va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2022.

foto: 123rf.com