Germania vrea să ridice mai multe restricţii pentru persoanele vaccinate împotriva COVID

Ministrul german al Justiţiei, Christine Lambrecht, a anunțat marți că Germania va ridica mai multe restricţii pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19, între care obligativitatea unui test negativ la intrarea în magazine sau limitarea întâlnirilor private, relatează AFP, citată de Agerpres. ”Persoanele vaccinate nu vor mai avea nevoie de un test negativ pentru a merge la […]

Germania vrea să ridice mai multe restricţii pentru persoanele vaccinate împotriva COVID

Ministrul german al Justiţiei, Christine Lambrecht, a anunțat marți că Germania va ridica mai multe restricţii pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19, între care obligativitatea unui test negativ la intrarea în magazine sau limitarea întâlnirilor private, relatează AFP, citată de Agerpres.


”Persoanele vaccinate nu vor mai avea nevoie de un test negativ pentru a merge la cumpărături, la coafor sau să viziteze o grădină botanică, de exemplu'', a indicat Christine Lambrecht într-un comunicat.


Potrivit unei reglementări adoptate marți de guvernul german şi care urmează să fie votat la sfârşitul săptămânii, persoanele vaccinate se vor putea ''întâlni în privat fără restricţii''.


În plus, restricţiile de circulaţie recent introduse de la ora 22:00 nu se vor mai aplica persoanelor care au primit și doza de rapel.


Camera inferioară a parlamentului, Bundestag-ul, va vota acest text joi şi Bundesrat-ul, camera superioară, vineri. Dacă vor fi adoptate, aceste măsuri de relaxare ar putea intra în vigoare în acest weekend.


De la începutul campaniei de vaccinare, peste 6,7 milioane de persoane au încheiat schema de vaccinare anti-COVID-19 în Germania şi aproape 24 de milioane o doză, potrivit Institutului Robert Koch.


Germania, puternic afectată de un al treilea val COVID, a impus în ultimele luni numeroase restricţii.


Țara a închis barurile, restaurantele, spaţiile culturale și sportive, iar în mai multe orașe din Germania, magazinelor care nu sunt esențiale li s-a permis să-și redeschidă porțile pentru clienți, dar este obligatoriu pentru cumpărători să prezinte un rezultat negativ al unui test rapid, înainte să le fie permis accesul.


Mai multe țări europene au prezentat un calendar pentru relaxarea anumitor măsuri și redeschiderea acestor activități, însă guvernul german nu a făcut încă asta.


A trebuit să restricţionăm drepturile fundamentale în timpul crizei sanitare pentru a proteja viaţa şi sănătatea. A fost extrem de dureros pentru mine, ca ministru al Justiţiei. Am spus întotdeauna că drepturile fundamentale trebuie restabilite de îndată ce restricţionarea lor nu mai este justificată

Ministrul Justiției din Germania, Christine Lambrecht

De la începutul pandemiei și pînă acum, Germania a înregistrat 3.433.516 de cazuri de COVID-19 declarate oficial şi 83.591 de decese.


Foto: Epa