G4Media: Șeful Jandarmeriei Române, Bogdan Enescu, urmărit penal de DNA pentru că a încasat ilegal bani din ore suplimentare. Cătălin Sindile, pus și el sub acuzare

Șeful Jandarmeriei Române, colonelul Bogdan Enescu, și foștii șefi, colonelul Ionuț Cătălin Sindile și generalul Constantin Florea, au fost puși sub acuzare de DNA pentru că și-ar fi pontat sute de ore suplimentare de muncă în timpul stării de urgență, iar prejudiciul se ridică la peste 80.000 de lei, au declarat surse din MAI pentru […]

G4Media: Șeful Jandarmeriei Române, Bogdan Enescu, urmărit penal de DNA pentru că a încasat ilegal bani din ore suplimentare. Cătălin Sindile, pus și el sub acuzare

Șeful Jandarmeriei Române, colonelul Bogdan Enescu, și foștii șefi, colonelul Ionuț Cătălin Sindile și generalul Constantin Florea, au fost puși sub acuzare de DNA pentru că și-ar fi pontat sute de ore suplimentare de muncă în timpul stării de urgență, iar prejudiciul se ridică la peste 80.000 de lei, au declarat surse din MAI pentru G4Media.


Direcția Generală de Audit Intern a Ministerului Afacerilor Interne a declanşat verificări la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, în luna iulie. S-au solicitat atunci toate documentele oficiale privitoare la salariile încasate de şeful instituţiei, Bogdan Enescu, în perioada aprilie- iunie, după care a fost sesizață DNA.


Astfel, după aproape două luni de controale, șeful Jandarmeriei Române, colonelul Bogdan Enescu, și foștii șefi, colonelul Ionuț Cătălin Sindile și generalul Constantin Florea, au fost puși sub urmărire penală pentru infracțiunea de uzurpare a funcției din Codul penal coroborate cu articolul 13 indice 2 din legea 78/2000 privind sancționarea faptelor de corupție.


Prejudiciul este de peste 80.000 de lei

Cei 3 capi ai Jandarmeriei au fost citați pentru săptămâna viitoare la DNA în calitate de suspecți, au declarat pentru G4media.ro surse din MAI.


Potrivit acelorași surse, doar în cazul șefului
Jandarmeriei, Bogdan Enescu, prejudiciul se ridică la peste 40.000 de lei. El
și-ar fi aprobat singur efectuarea și plata a aproape 900 de ore suplimentare,
fără acordul șefului ierarhic superior, adică al chestorului Bogdan Despescu.


Potrivit articolului 300 din Codul Penal, uzurparea funcţiei este ”fapta funcţionarului public care, în timpul serviciului, îndeplineşte un act ce nu intră în atribuţiile sale, dacă prin aceasta s-a produs una dintre urmările prevăzute în art. 297, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă”.


Potrivit articolului 13 indice 2 din legea 78/2000, ”În cazul infracțiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcției, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime”.


Sindile, pus sub acuzare pentru orele suplimentare încasate inclusiv în seara mitingului Diasporei

În plus, potrivit Codului Muncii, după efectuarea orelor
suplimentare, angajatul are dreptul să își ia zile libere și, numai dacă în
următoarele 60 de zile, nu i se dau zile libere, orele suplimentare îi sunt
plătite, însă plafonat, în limita a 180 de ore suplimentare pe an. Nici aceste
prevederi nu ar fi fost respectate de colonelul Enescu.


Mai mult, actualul șef al Jandarmeriei ar fi aprobat plata
unor ore suplimentare pentru 2018 și 2019 către foștii șefi ai Jandarmeriei,
Cătălin Sindile și Constantin Florea.


Sindile a fost plătit pentru ”orele suplimentare” efectuate
inclusiv în seara zilei de 10 august 2018, când jandarmii coordonați și de el
au gazat și bătut chiar și protestatarii pașnici de la mitingul Diasporei.