Explicația unui spital din Covasna, după ce a pus afișe în care oamenii erau îndemnați să sune la 112 dacă văd ursul în curtea instituției

Un anunț care aparține Spitalului de Recuperare Cardiovasculară Dr. Benedek Géza din Covasna, prin care pacienții erau îndemnați să sune la 112 dacă se întâlneau cu urșii în zonă, a devenit viral pe rețelele de socializare, scrie Covasna Media. Monica Sporea, managerul spitalului, a spus că mesajul este vechi de ani de zile, iar unitatea […]

Explicația unui spital din Covasna, după ce a pus afișe în care oamenii erau îndemnați să sune la 112 dacă văd ursul în curtea instituției

Un anunț care aparține Spitalului de Recuperare Cardiovasculară Dr. Benedek Géza din Covasna, prin care pacienții erau îndemnați să sune la 112 dacă se întâlneau cu urșii în zonă, a devenit viral pe rețelele de socializare, scrie Covasna Media. Monica Sporea, managerul spitalului, a spus că mesajul este vechi de ani de zile, iar unitatea medicală a încercat diferite metode prin care să-i convingă pe oameni să nu mai hrănească animalele sălbatice.


„Oricine sesizează prezența/apariția ursului în incinta spitalului, este rugat să apeleze numărul unic de urgență 112”. Acesta este mesajul, cu antetul renumitului Spital de Recuperare Cardiovasculară din Covasna și semnătura managerului Monica Sporea, care a ajuns pe pagini de Facebook precum „Polițiștii au umor”, cu peste 340.000 de urmăritori și care a adunat peste o mie de reacții, sute de distribuiri și zeci de comentarii. 


„Unele spitale au probleme mai mari decât Covidul”, a fost unul dintre mesajele care a însoțit imaginea și care a stârnit amuzamentul oamenilor.Monica Sporea, managerul unității medicale, a precizat pentru Covasna Media că mesajul este vechi și a explicat faptul că scopul acestui anunț a fost unul cât se poate de serios.


Manager: „Nu stăm să păzim ursul” 


„E un simplu anunț, din vremurile când aveam foarte mulți pacienți și ursul circula în voie. Pacienții își puneau mâncarea în balcon și ursul venea. Așa că încercăm să găsim soluții, ce să facem să nu existe pericol pentru pacienți. Erau chiar și «curajoși» care le puneau mâncare pe scară pentru a-i filma. Așa că am pus un anunț, pentru că ne întreba lumea ce să facă dacă se întâlnește cu ursul. (...) Ursul venea și ziua, la 12.00, în curtea spitalului. Era un pericol, un pericol foarte mare, mai ales pentru pacienții veniți din alte zone ale țării”, a declarat Monica Sporea.


Managerul spitalului a spus și că s-au încercat multe metode de a ține ursul departe de curtea unității, însă toate eforturile au fost în zadar.


„Toți sunt pe tratament injectabil. E destul de greu. Unii necesită supraveghere aproape permanentă. Durează vizita de dimineață 4, 5 ore. Colegii mei stau în combinezon toată perioada până reușesc să termine tratamentul de dimineață. Seara, la fel. Unii au și peste noapte. Pacienții sunt în vârstă. Au fost și pacienți cu amputații de picioare, cu răni. Am avut și două decese. Chiar facem ceva. Nu stăm să păzim ursul”, a mai precizat managerul.


Din 7 august, Spitalul de Recuperare Cardiovasculară Covasna a devenit spital-suport COVID. Aici sunt internați în medie 30 - 40 de pacienți.