Expert francez: „Apariția mutațiilor echivalează cu o nouă epidemie”

Imunologul francez Jean-Francois Delfraissy, consilierul ştiinţific principal al guvernului de la Paris, a tras un semnal de alarmă, duminică, în privința gravității situației create de apariția noilor tulpini de coronavirus. Conform Agerpres, care citează Reuters, expertul a declarat la postul BFM TV că apariţia noilor mutaţii ale coronavirusului SARS-CoV-2 detectate în Marea Britanie, Africa de […]

Expert francez: „Apariția mutațiilor echivalează cu o nouă epidemie”

Imunologul
francez Jean-Francois Delfraissy, consilierul ştiinţific principal
al guvernului de la Paris, a
tras
un semnal de alarmă, duminică, în privința gravității situației
create de apariția noilor tulpini de coronavirus.


Conform Agerpres, care citează Reuters, expertul a declarat la postul BFM TV că apariţia noilor mutaţii ale coronavirusului SARS-CoV-2 detectate în Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia echivalează cu începerea unei noi epidemii, ”acest virus diabolic reuşind să găsească noi forme de a ocoli noile metode de tratament”.


Dacă nu înăsprim măsurile, ne vom regăsi de la jumătatea lunii martie într-o situaţie extrem de dificilă (...) Vom avea probabil nevoie să intrăm din nou în lockdown.

Avertismentul imunologului:

Delfraissy susține că noile tulpini, în special cea britanică, sunt de neoprit și că este nevoie de noi măsuri epidemice, adaptate noii situații sanitare.


Pentru cei care nu cred că mutațiile SARS-COV-2 sunt mult mai contagioase decât variantele aflate în circulație până acum, expertul francez a dat ca exemple oraşul brazilian Manaus şi Cape Town, capitala Africii de Sud - în ambele orașe, populaţia ajunsese la un nivel ridicat de imunitate, dar noile mutaţii au inversat procesul, relansând contagiunea.


Tulpinile din Africa de Sud și Brazilia au ajuns în Europa, Marea Britanie confirmând 77 de cazuri de infectare cu prima variantă și 9 cu cealaltă.


În România, Beatrice Mahler, managerul Institutului ”Marius Nasta”, a declarat duminică, pentru Libertatea, că, probabil, România se confruntă în prezent cu o transmitere comunitară a noii tulpini din Marea Britanie și că „dacă nu vom diagnostica și izola cazurile, ne așteaptă un val de infecție greu de manageriat”.


Și medicul Octavian Jurma, epidemiolog și cercetător, a avertizat că „în trei luni, 60% din cazurile de COVID din București vor fi cu noua tulpină”.


Vineri, 22 ianuarie, la ”Matei Balș” au fost confirmate două noi cazuri de infectare cu varianta britanică - primul a fost depistat pe 8 ianuarie.


Sâmbătă, nouă persoane, contacte ale unuia dintre pacienții confirmați vinerin la ”Balș”, au ieșit pozitive la testarea COVID.


Foto: EPA