Epidemiologul Emilian Popovici: „Pe o stradă pietonală aglomerată, riscul de expunere este egal cu cel dintr-un spațiu închis”

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, medicul Emilian Popovici, a precizat, marți, că ar fi foarte bine ca toată lumea să poarte mască și în aer liber, în condițiile în care riscul de expunere la infectarea cu COVID-19 o stradă pietonală aglomerată este la fel de mare ca într-un spațiu închis, mediu aglomerat, notează HotNews.ro. Epidemiologul […]

Epidemiologul Emilian Popovici: „Pe o stradă pietonală aglomerată, riscul de expunere este egal cu cel dintr-un spațiu închis”

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, medicul Emilian Popovici, a precizat, marți, că ar fi foarte bine ca toată lumea să poarte mască și în aer liber, în condițiile în care riscul de expunere la infectarea cu COVID-19 o stradă pietonală aglomerată este la fel de mare ca într-un spațiu închis, mediu aglomerat, notează HotNews.ro.


Epidemiologul Emilian Popovici a precizat că transmiterea virusului SARS-CoV-2 s-ar reduce cu 90%, în cazul în care 80% - 90% dintre oameni ar purta mască în toate situațiile în care acest lucru se impune.


„Pe o stradă pietonală aglomerată, riscul de expunere este egal cu cel dintr-un spațiu închis mediu aglomerat. Fiecare om trebuie să știe aceste lucruri și să se adapteze: nu invit acasă o grămadă de oameni, chiar dacă legea încă îmi permite, nu voi face anumite chestiuni care mă expun. Dacă procedezi în acest fel, nu spun că excluzi riscul de infecție, dar îl reduci semnificativ”, a declarat Emilian Popovici pentru HotNews.ro.


„Dacă fiecare ar face la fel sau marea majoritate - 80% - 90% - ar face la fel, cu siguranță că rezultatul ar fi altul”.

Emilian Popovici, medic epidemiolog:

În ceea ce privește restricțiile care au intrat în vigoare acum două săptămâni, Emilian Popovici spune că „măsurile sunt bine-venite și nu mai puteau fi întârziate. S-a văzut că și alte țări, destul de multe în lume, au luat măsuri corespunzătoare situației”.


Emilian Popovici / Medical Manager

„Cu cât punem capăt acestei infecții mai repede, cu atât vom fi feriți de niște schimbări care se pot produce în timp, pentru că mutațiile sunt caracteristice la virusuri care pot să ne încurce lucrurile. Până la urmă, unii oameni respectă regulile, alții nu”, a mai precizat Emilian Popovici.


FOTO: Hepta