Eelume, robotul-șarpe, va fi lansat anul viitor

Dronele subacvatice și roboții sunt viitorul industriei, mai ales în zona subacvatică, unde intervenția omului este una grea sau chiar imposibilă. Cu ajutorul acestor mașinării, lucrările din mări și oceane, la mare adâncime, sunt mai sigure, mai ieftine și mai puțin poluante. Printre cele mai interesante mașinării de acest gen se numără și Eelume, un […] Articolul Eelume, robotul-șarpe, va fi lansat anul viitor apare prima dată în Observatorul Prahovean.

Eelume, robotul-șarpe, va fi lansat anul viitor

Dronele subacvatice și roboții sunt viitorul industriei, mai ales în zona subacvatică, unde intervenția omului este una grea sau chiar imposibilă. Cu ajutorul acestor mașinării, lucrările din mări și oceane, la mare adâncime, sunt mai sigure, mai ieftine și mai puțin poluante.

Printre cele mai interesante mașinării de acest gen se numără și Eelume, un robot de șase metri lungime, asemănător unui șarpe, dotat cu senzori și o cameră la fiecare capăt. Acesta se poate adăposti la o stație de andocare, la adâncimi de până la 500 de metri, timp de șase luni, fără a fi readus la suprafață.

Robotul autopropulsor poate parcurge până la 20 de kilometri până la următoarea  reîncărcare și poate primi comenzi și prin intermediul unui cablu atașat în coadă. Acesta poate schimba piese sau îndeplini diferite sarcini, poate intra în locuri inaccesibile pentru alte tipuri de submersibile, dar poate fi folosit și pe stații petroliere maritime și pe nave.

Pål Liljebäck, director tehnologic al Eelume Subsea Intervention, cel care a dezvoltat robotul, spune că, „faptul că robotul se poate adăposti într-o stație de andocare, îl face mai simplu de utilizat, reducând astfel costurile, fără a mai fi nevoie de nave de suprafață”.

Industria gazelor și a petrolului afectează grav schimbarea climatică, întrucât explorarea subacvatică dăunează mediului. Șarpele Eelume emite cantități neînsemnate de CO2, în comparație cu vapoarele care funcționează cu motorină.

Șarpele-robot Eelume se află în faza finală de testare, iar începând cu anul viitor acesta va fi lansat pe piață. Firma producătoare speră ca până în 2027 să existe cel puțin 50 de astfel de prototipuri în întreaga lume.

Sursa CNN

Articolul Eelume, robotul-șarpe, va fi lansat anul viitor apare prima dată în Observatorul Prahovean.