Dragoş Soare și administrația sa au pierdut aproape 300 miliarde lei vechi din fonduri europene

Dragoș Soare încheie mandatul de primar cu două proiecte europene complet ratate, conform unui document emis de ADR 3 Sud-Muntenia. Dragoș Soare și administrația sa au ajuns la ora bilanţului fondurilor europene atrase în proiectele făcute de fosta Administraţie Locală condusă de Adrian Mocioniu. La o primă strigare, gaura la bugetul local ajunge la aproape 300 miliarde lei vechi. Atenție, sumele sunt cele cerute, nu cele plătite, decontările putând aduce corecții negative în cazul în care proiectele nu s-au făcut exact ca în contract! Un document remis de ADR 3… Articolul Dragoş Soare și administrația sa au pierdut aproape 300 miliarde lei vechi din fonduri europene apare prima dată în InfoIalomita.ro - Știri actuale din județul Ialomița.

Dragoş Soare și administrația sa au pierdut aproape 300 miliarde lei vechi din fonduri europene

Dragoș Soare încheie mandatul de primar cu două proiecte europene complet ratate, conform unui document emis de ADR 3 Sud-Muntenia.

Dragoș Soare și administrația sa au ajuns la ora bilanţului fondurilor europene atrase în proiectele făcute de fosta Administraţie Locală condusă de Adrian Mocioniu.

La o primă strigare, gaura la bugetul local ajunge la aproape 300 miliarde lei vechi. Atenție, sumele sunt cele cerute, nu cele plătite, decontările putând aduce corecții negative în cazul în care proiectele nu s-au făcut exact ca în contract!

Un document remis de ADR 3 Sud-Muntenia la solicitarea www.infoialomita.ro arată, negru pe alb, care este adevărata valoare a echipei primarului de Slobozia.

Dincolo de umbreluțele atârnate deasupra hectarului de dale din centrul Municipiului Slobozia și a inimioarelor galbene (ce penibil, să schimbi culoarea roșie a inimii!) puse în diverse locuri ori pe autobuzele electrice, cifrele reci ale fondurilor europene ratate de primar și echipa sa restrânsă de manageri de proiecte dau imaginea clară a dezastrului financiar creat în ultimii ani.

Bilanț de 13 proiecte: 2 mutate mai târziu, 2 ratate complet, 9 întârziate

Din cele 13 proiecte cu fonduri europene derulate prin Agenția de Dezvoltare 3 Sud-Muntenia, la finalul anului 2023, data limită a finalizării investiției, s-a reușit in-extremis mutarea a două proiecte aflate în derulare (cu progrese financiare de doar 67,57%, respectiv 60%) pentru finanțarea diferenței neexecutate în Programul Regional Sud-Muntenia 2021 – 2027.

Să nu ne grăbim a desface sticla de șampanie și a sărbători această amânare ca pe o mare victorie administrativă și să privim ce se întâmplă cu restul de 11 proiecte, toate cu același termen de implementare 31.12.2023. Moment în care putem aprinde o lumânare la căpătâiul bugetului public local.

Cum niciunul dintre ele nu a fost gata până la finalul anului trecut (deși toți managerii de proiecte, oameni de casă ai primarului Dragoș Soare, au încasat lună de lună sporuri salariale pentru „implementarea” lor), Municipiul Slobozia a primit o păsuire de încă 12 luni, adică până la data de 31.12.2024, pentru finalizarea în integralitate.

Cu o condiție usturătoare pentru bugetul Slobozia, mai exact pentru locuitorii acestuia, plătitorii de taxe și de impozite. Oamenii trebuie să înțeleagă că aceste corecții financiare nu reprezintă nicidecum recuperarea banilor luați de managerii de proiecte ci se vor achita fix de la bugetul municipiului.

Echipa lui Dragoş Soare a ratat în totalitate două proiecte

Revenind la cele 11 proiecte, două dintre ele au fost declarate oficial nefuncționale în luna noiembrie 2023, ceea ce se traduce prin 0 (zero) fonduri europene primite și, mai mult, restituirea sumelor deja încasate.

Slobozia ratează astfel o finanțare nerambursabilă în valoare de, atenție, 161,45 miliarde lei vechi (valoarea eligibilă a unui contract total de 186,49 miliarde lei vechi) pentru că echipa lui Dragoș Soare nu a fost în stare să construiască un Complex Social în cartierul Bora (vezi în foto cum arată investiția în ziua de 1 iunie 2024!).

Acest obiectiv are în raportările Primăriei un progres financiar de 56,92%, deși, la cum arată în realitate, te întrebi pe ce au plătit Soare și ai lui mai bine de 90 miliarde lei vechi!

Al doilea proiect ratat a produs o gaură la bugetul Municipiului Slobozia ceva mai mică, de „doar” 79,139 miliarde lei vechi, reprezentând un proiect ce avea o valoare eligibilă de 100%, floare rară am putea spune. Adică tu, beneficiar, nu pui nimic, primești totul de la UE!

Este vorba de realizarea sistemului alternativ de mobilitate urbană utilizând stații automate de închiriere a bicicletelor, cu un progres financiar penibil de mic, fix 5,33%.

În concluzie, doar din aceste două proiecte bugetul Municipiului Slobozia nu a mai primit 240,6 miliarde lei vechi. Nu doar că nu-i mai ia de la UE, ci trebuie să-i scoată din bugetul local pentru finalizarea investițiilor.

55 miliarde lei vechi, de plătit în alte 9 proiecte europene

Au mai rămas în lucru alte 9 proiecte cu finanțare nerambursabilă la semnarea contractelor (majoritatea dintre ele contractate înainte să se întâmple Dragoș Soare ca primar) pentru care bugetul local are de achitat, în total, aproximativ 55 miliarde lei vechi.

Sunt fondurile necesare terminării până la finalul anului 2024 a celor 9 proiecte, bani asigurați de la bugetul local. În cazul nefericit că aceste proiecte nu sunt oficial închise până în ultima zi a anului, tot bugetul local va fi obligat să înapoieze și ultimul euro primit ca finanțare până în prezent.

Proiectul aflat în cel mai mare pericol să fie ratat până la 31.12.2024 este cel privind extinderea Centrului Multifuncțional Bora pentru desfășurarea de activități educative, culturale și recreative, cu un progres financiar de mai puțin de jumătate din total, respectiv 44,23%. În cazul neîncadrării în termen, la gaura deja existentă, de aproape 300 miliarde lei vechi, se va mai adăuga și suma de 22,45 miliarde lei.

Sumele cerute de Primăria Slobozia pot fi ajustate negativ

Cum o veste proastă nu vine niciodată singură, ADR 3 Sud-Muntenia transmite că sumele solicitate de beneficiar, respectiv Municipiul Slobozia, nu reprezintă și sumele ce vor fi încasate efectiv.

Întrucât, la această dată, cererile de rambursare finale sunt în verificare (ele fiind transmise la AM POR) situaţia prezentată este realizată la nivel de solicitare rambursare cheltuieli și nu plăți. Plățile sunt făcute de AM POR după verificarea rambursărilor transmise către OI Sud-Muntenia, deci cel mai probabil spre sfârșitul anului 2024. (ADR 3 Sud-Muntenia)

Urmează un proces extrem de important al verificării modului în care au fost respectate contractele de finanțare. Uniunea Europeană, dincolo de mărinimia de a oferi finanțări nerambursabile, are o mare condiție: banii să fie cheltuiți conform actelor, sub nicio formă altfel.

Orice abatere se traduce prin tăierea sumelor identificare drept cheltuite în afara termenilor din contractele de finanțare, ceea ce înseamnă alte pierderi pentru bugetul municipiului Slobozia.

BILANȚ NEGRU PENTRU ADMINISTRAȚIA DRAGOŞ SOARE

Total proiecte finanțare europeană: 13

– 2 proiecte mutate ca finanțare în Programul Regional 2021 – 2027

– 2 proiecte ratate (nefuncționale). PIERDERE: 240,6 miliarde lei vechi

– 9 proiecte întârziate (nefinalizate). PIERDERE: 55 miliarde lei vechi

TOTAL FONDURI PIERDUTE: 295,6 miliarde lei vechi

Articolul Dragoş Soare și administrația sa au pierdut aproape 300 miliarde lei vechi din fonduri europene apare prima dată în InfoIalomita.ro - Știri actuale din județul Ialomița.