Două provincii din Italia instituie carantina de noapte pentru a stopa creșetrea alarmantă a noilor cazuri de coronavirus

Lombardia, din nordul Italiei și Campania, regiunea Napoli, în sud, se pregătesc să instituie carantina de noapte, pentru a limita răspândirea coronavirusului, relatează Hotnews. Carantina va intra în vigoare în Lombardia de joi, între orele 23:00 și 05:00, timp de trei săptămâni. Președintele Campaniei, Vincenzo De Luca, a anunțat începerea carantinei de vineri la ora […]

Două provincii din Italia instituie carantina de noapte pentru a stopa creșetrea alarmantă a noilor cazuri de coronavirus

Lombardia, din nordul Italiei și Campania, regiunea Napoli, în sud, se pregătesc să instituie carantina de noapte, pentru a limita răspândirea coronavirusului, relatează Hotnews.


Carantina va intra în vigoare în Lombardia de joi, între orele 23:00 și 05:00, timp de trei săptămâni. Președintele Campaniei, Vincenzo De Luca, a anunțat începerea carantinei de vineri la ora 23:00 în această regiune din sudul Italiei. El nu a specificat la ce oră din dimineața va fi ridicată carantina sau durata acestei măsuri.


Italia a înregistrat o creștere accentuată a cazurilor Covid-19 de vineri, cu peste 10.000 de pacienți pe zi, iar Lombardia, regiunea Milano, este cea mai afectată, așa cum a fost la începutul pandemiei, în februarie și martie.Plămânul economic al Italiei cu Veneto și Emilia-Romagna, Lombardia a înregistrat luni 1.687 de cazuri noi dintr-un total de 9.338 din țară. Din februarie, a înregistrat 128.456 (în contextul în care Italia a înregistrat 423.578), inclusiv 17.084 decese (din 36.616 la nivelul Italiei), conform cifrelor Ministerului Sănătății.


În perioada 12 - 19 octombrie, numărul pacienților spitalizați în Lombardia a crescut cu 145%, iar numărul pacienților aflați în terapie intensivă cu 126%, ceea ce a determinat autoritățile regionale să ceară această carantină și închiderea în weekend a magazinelor medii și mari care nu vând produse esențiale (alimente, farmaceutice).


Lombardia, unde situaţia este din nou cea mai gravă, este totodată motorul economic al Italiei, alături de Veneto şi Emilia-Romagna. Luni, în regiunea cu capitala la Milano s-au raportat 1678 de cazuri noi, dintr-un total de 8338 la nivel naţional. Sâmbătă, în Lombardia apăruseră 2975 de cazuri, un sfert din totalul pentru întreaga Italie. În intervalul 12-19 octombrie, numărul de pacienţi spitalizaţi a crescut cu 145%.


Bilanţul de la începutul epidemiei este şi mai grav pentru regiune: o treime din cazuri şi 46% din decese (17.084 din 36.616). Lombardia are 10 milioane de locuitori, din care aproape 1,4 milioane la Milano.


În afară de interdicţia de circulaţie, în weekend va fi restricţionat şi comerţul. Vor fi închise toate magazinele medii şi mari, cu excepţia celor care vând produse de primă necesitate, cum ar fi alimentele şi medicamentele. Restaurantele se închid deja la miezul nopţii încă de sâmbăta trecută, iar activităţile sportive de amatori sunt interzise.


Traumatizaţi de primul val al epidemiei, când au apărut imaginile cu cortegiul de camioane militare care transportau zeci de morţi la Bergamo, localnicii par să respecte în general instrucţiunile, observă AFP.


Cum se explică însă gravitatea situaţiei în regiune?


France Presse citează diferite opinii: un medic, şeful secţiei de pneumologie a unui spital, menţionează densitatea populaţiei şi intensitatea activităţilor, care măresc numărul de contacte ale fiecărei persoane; unii dau vina pe aglomeraţia din transportul în comun al metropolei Milano. O localnică critică deschiderea la aceeaşi oră a şcolilor şi birourilor şi sugerează că elevii ar trebui să meargă la ore de după-amiaza. În câmpia Padului, parţial mărginită de munţi, smogul este un fenomen frecvent, iar unele studii sugerează că poluarea atmosferică creşte riscul de contagiune.