Două femei au fost arestate în Iran, după ce un bărbat le-a turnat o găleată de iaurt in cap. Aveau capul descoperit

Un clip devenit viral arată cum două femei din Iran sunt abordate de un bărbat, care le toarnă iaurt în cap, pe motiv că nu aveau capul acoperit, informează BBC. Cele două au fost reţinute, pentru că şi-au arătat părul, în timp ce bărbatul a fost arestat pentru tulburarea ordinii publice. Pe imagini se poate […]

Două femei au fost arestate în Iran, după ce un bărbat le-a turnat o găleată de iaurt in cap. Aveau capul descoperit

Un clip devenit viral arată cum două femei din Iran sunt abordate de un bărbat, care le toarnă iaurt în cap, pe motiv că nu aveau capul acoperit, informează BBC. Cele două au fost reţinute, pentru că şi-au arătat părul, în timp ce bărbatul a fost arestat pentru tulburarea ordinii publice.

Pe imagini se poate vedea cum cele două femei intră într-un magazin, iar apoi sunt unt abordate de un bărbat, care începe să vorbească cu ele. Ulterior, acesta ia o găleată cu iaurt de pe un raft şi începe să verse iaurtul în capul femeilor.

Cele două femei au fost reținute pentru că și-au arătat părul, ceea ce este ilegal în Iran, arată BBC, care citează justiţia iraniană. De asemenea, bărbatul a fost arestat pentru tulburarea ordinii publice.

Arestările au loc după luni de proteste în Iran, în care protestatarii au cerut încetarea purtării obligatorii a hijab-ului (vălului pe cap). Protestele s-au răspândit în Iran în septembrie, în urma decesului unei tinere Mahsa Amini, o femeie de 22 de ani reținută de poliția morală din Teheran pentru că ar fi purtat hijab-ul „necorespunzător”.

Nepurtarea hijabului în public este ilegală pentru femeile din Iran, însă în marile orașe, multe dintre ele se plimbă fără el în ciuda regulilor, notează BBC.

Un parlamentar iranian, Hossein Ali Haji Deligani, a dat un ultimatum sistemului judiciar pentru a veni cu măsuri care să pună capăt încălcării regulilor în următoarele 48 de ore. Sâmbătă, președintele iranian Ebrahim Raisi a reiterat faptul că femeile iraniene ar trebui să poarte hijab ca o „necesitate religioasă”.

„Hijab este o chestiune legală și respectarea lui este obligatorie”, a declarat el, conform AFP.