Două fake news-uri virale pe vaccinurile anti-COVID, dezmințite. Ce este de fapt în spatele poveștilor cu „medicul grec” și „asistenta portugheză”

Platforma PressOne a mers pe urma unor știri false referitoare la pacienți care au suferit afecțiuni grave sau au decedat după adninistrarea vaccinurilor anti-COVID, povești care s-au propagat intens și pe rețelele sociale și în unele media din România. Una dintre aceste povești este cea a „medicului” grec Christos Pilalis, a cărui stare s-a agravat […]

Două fake news-uri virale pe vaccinurile anti-COVID, dezmințite. Ce este de fapt în spatele poveștilor cu „medicul grec” și „asistenta portugheză”

Platforma PressOne a mers pe urma unor știri false referitoare la pacienți care au suferit afecțiuni grave sau au decedat după adninistrarea vaccinurilor anti-COVID, povești care s-au propagat intens și pe rețelele sociale și în unele media din România.


Una dintre aceste povești este cea a „medicului” grec Christos Pilalis, a cărui stare s-a agravat după vaccin, dar care acum se află în stare bună, iar problemele lui au fost cauzate, de fapt, de o infecție la plămâni.


În 27 decembrie 2020, Christos Pilalis, un profesor de 54 de ani, a fost inoculat cu vaccinul Pfizer BioNTech, iar în zilele următoare, starea sa de sănătate s-a deteriorat și a ajuns la Terapie Intensivă, unde a avut nevoie de intubare.


Site-uri în limba română precum ortodoxia.ro sau activenews.ro au prezentat povestea sa ca fiind a unui „medic” și, scrie PressOne, au lăsat să se înțeleagă că e o dovadă că există suspiciuni serioase asupra efectelor secundare ale vaccinului, chiar dacă medicii curanți ai grecului nu au făcut niciodată această afirmație.


Jurnaliștii platformei au căutat date recente despre starea de sănătate a lui Christos Pilalis. În 11 ianuarie, când activenews.ro repeta povestea sa și suspiciunile legate de vaccin, Alfavita News, unul din cele mai mari portaluri din Grecia dedicate educației, nota că profesorul Pilalis este din nou conștient și că starea sa de sănătate se reface rapid.


De fapt, problemele medicale, notează PressOne, care citează un alt site din Grecia, newsbeast.gr, în aceeași zi, proveneau de la infectarea cu o bacterie care i-a provocat o pneumonie severă. După o perioadă petrecută la Terapie Intensivă, Christos Pilalis și-a revenit și soția sa a declarat că e pregătit să se întoarcă acasă.


O femeie din Portugalia a murit, dar decesul nu are legătură cu vaccinul


Al doilea caz fals este cel al Soniei Azevedo, pe care cotidianul portughez Correio da Manhã l-a prezentat pe 4 ianuarie. Femeia a decedat la două zile după ce îi fusese administrată o primă doză de vaccin anti COVID-19.


Nu este precizat niciunde în text despre care variantă a vaccinului este vorba, arată PressOne, care descrie cum s-a răstogolit știrea în presa internațională, inclusiv în cea din România.


Potrivit snopes.com, o organizație independentă care verifică știri, informația a fost preluată mai departe de Russia Today – unul din instrumentele de propagandă ale Rusiei, de un portal din India și de The Daily Mail din Marea Britanie, care o numesc pe Azevedo „asistentă medicală”, deși informația în limba portugheză arată că aceasta era doar angajată la Institutul Portughez de Oncologie.


Informația ajunge în această formă și în spațiul media din România, fiind distribuită de mediafax.ro, stiripesurse.ro, România TV sau alephnews. Știrile în limba română vorbesc despre moartea „subită” a „asistentei”, la două zile după administrarea primei doze de vaccin.


În 6 ianuarie, Correio da Manhã a revenit și a anunțat că, potrivit autopsiei, decesul nu a avut nicio legătură cu vaccinul administrat. Informația aceasta nu a mai ajuns și în România, potrivit PressOne.


Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate Publică la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj, a precizat, potrivit PressOne, că atribuirea morții direct vaccinării este o confuzie care poate apărea din cauza interpretării greșite a faptelor, dar și din cauza lipsei de informare.


„Nu știu dacă știți, dar în România, cea mai mare parte a oamenilor mor după ce au mâncat pâine. Păi da, pentru că pâinea e un aliment obișnuit… a mâncat pâine și apoi l-a călcat mașina!


Deci în mod evident au fost persoane care au decedat post vaccinare, au avut infarct sau tot felul de complicații ale bolilor existente, dar nu din cauza vaccinului. Dacă avem o persoană care se vaccinează și are un cancer avansat, sunt șanse să moară după administrarea vaccinului, dar și înainte de vaccin. Deci vaccinul nu cauzează, ci pur și simplu a fost o asociere în timp”, arată profesorul.


Dacă înțelegi cum funcționează tehnologia ARN-ului mesager, înțelegi că e imposibil să se întâmple ceva. Dacă nu înțelegi, ești exact în situația în care cumperi un bec și nu înțelegi cum funcționează becul. Dar ai încredere în cei care fac becuri”

Răzvan Cherecheș, pentru PressOne: