Dosar penal făcut de poliția Neamț, după ce Libertatea a demontat o dezinformare cu „un spital gol”

Polițiștii din Neamț au anunțat că au întocmit un dosar penal pentru răspândirea de informații false, în urma articolului publicat de Libertatea, care a remarcat că există un film pe Facebook, în care o femeie spune că „nu e nimeni” în spitalul modular de la Piatra Neamț. În realitate, așa cum a arătat ziarul astăzi, […]

Dosar penal făcut de poliția Neamț, după ce Libertatea a demontat o dezinformare cu „un spital gol”

Polițiștii din Neamț au anunțat că au întocmit un dosar penal pentru răspândirea de informații false, în urma articolului publicat de Libertatea, care a remarcat că există un film pe Facebook, în care o femeie spune că „nu e nimeni” în spitalul modular de la Piatra Neamț. În realitate, așa cum a arătat ziarul astăzi, toate cele 26 de paturi erau ocupate.


Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean Neam a anunțat că polițiștii s-au sesizat din oficiu, după ce imaginile au apărut în spațiul public. Potrivit acestuia, autoritățile anchetează „săvârșirea infracțiunii de comunicare sau răspândirea, prin orice mijloace, de știri, date sau informații false ori de documente falisficate, cunoscut caracterul fals al acestora”.


În același polițiștii „fac verificări, în vederea identificării persoanelor implicate şi luării măsurilor legale ce se impun”, mai spune purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ, subinspectorul Ramona Ciofu.


Duminică, 17 octombrie, Oana Gheorghiu, fondatoarea ONG-ului, a sesizat că pe Facebook a  apărut un live. O femeie se plimbă în jurul spitalului și afirmă că spitalul e gol. 


„O să vă arăt spitalul care stă degeaba”, spune femeia care filmează cu telefonul mobil.


Femeia filmează de la distanță containerele spitalului situat în proximitatea centrului orașului, sub „Pietricica”, cum se numește dealul care este simbolul orașului. Ea spune „uite, nu e nimeni” în interiorul clinicii. Și arată doar exteriorul. Duminică, clipul peste 2.700 de distribuiri, 1.100 reacții și 1.200 de comentarii. Mai mult, acesta fusese distribuit pe un grup numit „Observator Antena 1”, tocmai pentru a da credibilitate știrii. Grupul nu aparține televiziunii.


Imagini din interiorul spitalului: toate paturile ocupate


Libertatea a cerut imagini din spital, de luni, 18 octombrie, pe care le-a publicat astăzi. Ele arată pacienți și personalul medical din interior. Pozele au fost făcute de la o distanță care să permită observarea oamenilor, dar nu a fețelor acestora. Sunt 26 de paturi ocupate din 26, potrivit Oanei Gheorghiu și potrivit personalului medical.


Fotografie făcută luni, 18 octombrie, la spitalul modular de la Piatra Neamț. Pe fundal, doi dintre angajații spitalului care au în grijă pacienții internați aici cu COVID

În acest moment, în ATI-ul de la Spitalul Modular 2 Piatra Neamț sunt 26 de paturi ocupate din 26, iar personalul care se ocupă este de la Spitalul Județean aflat în aceeași curte.