Doi angajați ai Spitalului „Victor Babeș”, în arest la domiciliu în cazul pacienților decedați în TIR-ul ATI

Un instalator și șeful serviciului tehnic de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Victor Babeș” au fost plasaţi, miercuri seară, în arest la domiciliu pentru 30 de zile în cazul celor trei pacienți intubați în TIR-ul ATI care au murit în aprilie. Judecătoria Sector 3 a respins propunerea de arestare preventivă, dar decizia poate fi […]

Doi angajați ai Spitalului „Victor Babeș”, în arest la domiciliu în cazul pacienților decedați în TIR-ul ATI

Un instalator și șeful serviciului tehnic de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Victor Babeș” au fost plasaţi, miercuri seară, în arest la domiciliu pentru 30 de zile în cazul celor trei pacienți intubați în TIR-ul ATI care au murit în aprilie. Judecătoria Sector 3 a respins propunerea de arestare preventivă, dar decizia poate fi contestată în 48 de ore.


UPDATE ora 21:40 Judecătoria Sector 3 a respins ca neîntemeiată propunerea procurorilor de arestare preventivă a şefului serviciului tehnic şi a unui instalator de la Spitalul „Victor Babeș” din București, acuzaţi de ucidere din culpă referitor la tragedia din aprilie.


Magistrații au decis, în schimb, plasarea în arest la domiciliu, pentru 30 de zile, a celor doi angajaţi.


Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată atât de inculpaţi, cât şi de procurori „în termen de 48 de ore de la pronunţare pentru cei prezenţi şi de la comunicare pentru cei lipsă”.


În baza art. 227 alin. (1) C.p.p., respinge ca neîntemeiată propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti de luare a măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii R.C. şi P.L.V. în dosarul nr. 1784/P/2021

Decizia pronunţată în Camera de consiliu - Judecătoria Sector 3:

UPDATE ora 14.29. Reprezentanții Spitalului Victor Babeș au susținut după reținerea pentru 24 de ore a celor doi angajați că aceștia „îndeplinesc toate condițiile legale și de pregătire profesională pentru ocuparea posturilor pe care au fost angajați”.


„Imediat după producerea evenimentului tragic din ziua de 12.04.2021 - când trei pacienți au decedat în Unitatea mobilă de Terapie Intensivă amplasată de DSU în curtea spitalului, ca urmare a blocării ventilatoarelor la care erau conectați bolnavii de COVID 19 -, conducerea și personalul unității sanitare au acordat întregul sprijin organelor de anchetă pentru stabilirea cu exactitate a circumstanțelor producerii tragediei”, a informat sursa citată, într-un comunicat de presă.


De asemenea, conducerea spitalului a mai precizat că va continua să sprijine ancheta.


UPDATE ora 14.15. Parchetul de pe lângă Tribunalul București a venit cu precizări în cazul celor doi angajați.


Potrivit unui comunicat de presă, instalatorul a „manipulat în mod necorespunzător elementele componente de reglare a presiunii de oxigen aferente instalației Unității Mobile de Terapie Intensivă, fapt ce a determinat creșterea presiunii de oxigen peste valoarea de 6 bari”, se arată în comunicatul transmis, miercuri, de Parchet.


În cazul șefului serviciului tehnic de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Victor Babeș, anchetatorii precizează că nu și-a îndeplinit în mod corespunzător atribuțiile de serviciu și responsabilitățile specifice postului, prin aceea că nu a asigurat funcționarea în parametrii tehnici corespunzători a instalației de oxigen aferente, mai precizează sursa citată.


Cei doi, șeful serviciului tehnic și un instalator, vor fi prezentați judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile. Aceștia sunt acuzați de ucidere din culpă. Ei au fost audiați timp de câteva ore de anchetatori la sediul Poliției Capitalei.


Reținerile vin în contextul în care expertiza în acest caz a fost finalizată săptămâna trecută, au declarat surse judiciare pentru ziarul Libertatea.


Anchetatorii au ajuns la concluzia că un angajat al spitalului nu a manevrat corect instalația de oxigen, ce a dus la oprirea alimentării cu oxigen a TIR-ului aflat în curtea Spitalului Victor Babeș.


Verificarea ventilatoarelor în urma avariei a demonstrat că acestea au înregistrat o creșterea a presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcțiune.


Trei pacienți COVID-19 au murit, pe 12 aprilie, din cauza unei defecțiuni la TIR-ul ATI de la Spitalul Victor Babeș din București. De asemenea, atunci alți cinci pacienți au fost transferați la alte spitale din București.


În luna aprilie procurorii Parchetului Tribunalului București au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul celor trei paciente decedate în urma incidentului.


La finalul lunii mai familia uneia dintre victimele de la „Victor Babeş” a depus o plângere penală și cere despăgubiri în valoare de un milion de euro.Foto: Dumitru Angelescu