DOCUMENT MEDICAL DE AVERTISMENT | Ministerul Sănătății a anunțat 20 de paturi ATI Covid la Spitalul Sf. Pantelimon. Aici sunt însă doar 6 medici ATI, care au arătat ce lipsuri au

Personalul medical din secția ATI de la Sf. Pantelimon l-a întrebat pe managerul Dragoș Davițoiu cum poate face față. Oamenii au argumentat că, socotind turele de COVID, dar și celelalte sarcini, pentru 20 de bolnavi ATI în plus, e nevoie de 24 de medici, nu de 6 medici, plus suplimentarea personalului auxiliar. Și au întocmit […]

DOCUMENT MEDICAL DE AVERTISMENT | Ministerul Sănătății a anunțat 20 de paturi ATI Covid la Spitalul Sf. Pantelimon. Aici sunt însă doar 6 medici ATI, care au arătat ce lipsuri au

Personalul medical din secția ATI de la Sf. Pantelimon l-a întrebat pe managerul Dragoș Davițoiu cum poate face față. Oamenii au argumentat că, socotind turele de COVID, dar și celelalte sarcini, pentru 20 de bolnavi ATI în plus, e nevoie de 24 de medici, nu de 6 medici, plus suplimentarea personalului auxiliar. Și au întocmit un document care arată nivelul de dezorganizare din spitale.


Ministerul Sănătății a anunțat peste 100 de paturi ATI suplimentare la spitalele bucureștene. Digi24 a citat autoritățile că 20 dintre acestea vor fi doar la Spitalul Sf. Pantelimon din Capitală.


De la începutul lunii octombrie, spitalul se confruntă cu un focar serios de coronavirus, cu zeci de medici din mai multe secții infectați. Digi FM a vorbit de 20 de cadre medicale infectate pe secțiile Medicală și Cardiologi.


Cei rămași se întreabă cum vor rezista. Într-o conversație cu Libertatea, ei au relatat discuțiile fără eficiență pe care le-au purtat cu propria conducere. Și au pus la dispoziție publicului documentul în care analizează nevoia reală și reclamă astfel starea deplorabilă a organizării personalului într-unul dintre cele mai mari spitale de urgență din Capitală.


67 de angajați la o nevoie de 154


Medicii de la ATI povestesc că, în ultima vreme, din cei 8 medici au rămas doar 6.


Unul a fost infectat cu COVID-19 și se află, în prezent, internat la un spital suport din Capitală, în timp ce altul e detașat la alt spital.


Personalul ATI i-a trimis medicului Dragoș Davițoiu, managerul de la Sf. Pantelimon, o solicitare de suplimentare a echipei medicale, menționând și numărul medicilor, asistenților și personalului auxiliar necesar, precum și clarificări după ce au citit anunțul Ministerului Sănătății.


În documentul aflat în posesia Libertatea, medicii ATI compară specialiștii necesari cu cei valizi:


24 medici ATI pentru a asigura cele două linii de gardă în cele două secții ATI (6 valizi în acest moment, unul infectat COVID-19 și altul detașat);70 de asistenți medicali (40 în prezent, dintre care doi infectați cu COVID-19 și alți doi care aveau testele în așteptare săptămâna trecută);60 de angajați - personal auxiliar (28 în prezent, 4 infectați cu COVID-19 și unul în izolare).

Cerere: 154 de persoane. Personalul valid, la finele săptămânii trecute, era de 67. De 4 ori mai puțini medici, de 2 ori și jumătate mai puțini angajați decât necesarul cerut de secție.


Mai mult, medicii solicitau și clarificări referitoare la amplasarea secției ATI pentru bolnavii de coronavirus.În momentul cererii, în spital erau 25 de paturi ATI, “fiecare cu monitor funcții vitale, ventilator și unul sau două injectomate”.


Personalul a cerut ca situația să fie transmisă și Ministerului Sănătății, SRATI și DSP București.Managerul Spitalului Sf. Pantelimon: ”Niciodată nu m-am opus, dar nu avem de unde să luăm medici pentru ATI”


Mai mult, cum Spitalul Sf. Pantelimon este unul bloc, și nu construit în sistem pavilionar, medicii au ridicat semne de întrebare și referitoare la trasee, însă pe acestea nu le-au pus în același document.


Inițiatorii documentului susțin că, deși conducerea nu le-a dat un răspuns oficial, managementul le-ar fi transmis, verbal: “Să stea câte 3 pe tură!”.


Contactat de Libertatea, managerul spitalului, Dragoș Davițoiu, a declarat că a trimis o adresă către Direcția de Sănătate Publică, Ministerul Sănătății și secretarului de stat Raed Arafat, în care vorbește despre nevoia acută de medici pentru ATI. 


”Nu se poate lucra fără o suplimentare masivă de medici. Noi am trimis o adresă, însă probabil că vor fi detașați medici la noi atunci când vor fi făcute noile angajări, nu știu când se va întâmpla asta. 


Noi suntem sufocați, însă piața de medici specialiști ATI e foarte restrânsă. Eu niciodată nu m-am opus suplimentării personalului. Problema este că nu avem de unde să îi luăm. Pur și simplu nu sunt medici”, a declarat Dragoș Davițoiu.