DOCUMENT | Care sunt excepțiile de la purtatul măștii în spații publice deschise. În ce condiții poate fi dată jos

Persoanele din localitățile unde este obligatorie purtarea măștii de protecție și în spațiile deschise pot să o dea jos pentru perioade scurte, atunci când fumează sau mănâncă pe stradă, precum și când fac sport, cu păstrarea unei distanțe de doi metri față de alte persoane, a decis Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU). “În […]

DOCUMENT | Care sunt excepțiile de la purtatul măștii în spații publice deschise. În ce condiții poate fi dată jos

Persoanele din localitățile unde este obligatorie purtarea măștii de protecție și în spațiile deschise pot să o dea jos pentru perioade scurte, atunci când fumează sau mănâncă pe stradă, precum și când fac sport, cu păstrarea unei distanțe de doi metri față de alte persoane, a decis Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU).“În localitățile sau județele în care portul măștii de protecție este obligatoriu în spațiile deschise, este permisă înlăturarea acesteia pentru perioade scurte, în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, cât și pentru desfășurarea activităților sportive individuale sau altor asemenea activități”, se arată în hotărârea adoptată luni de autorități.


Îndepărtarea măștii de protecție este permisă doar în afara zonelor de trafic pietonal, adică în spațiile care nu sunt aglomerate, și la cel puțin doi metri față de alte persoane.


Hotărârea CNSU:Peste 300 de localități, în scenariul roșu


În acest moment, 333 de localități se află în scenariul roșu, după ce au depășit incidența cumulată a cazurilor de infectare de 3 la mia de locuitori.


Bucureștiul a fost primul oraș mare care a intrat în scenariul roșu, începând de marți, 20 octombrie, după ce indicele de infectare cu coronavirus a ajuns la 3,19.


București a fost urmat de județele Alba, Cluj, Harghita, iar de ieri și de Sălaj. Duminică, 25 octombrie, în județul Alba, rata de infectare cu COVID-19 a ajuns la 3,69, în București, la 3,35, iar în Cluj și Harghita, la 3,33. În Sălaj incidența a atins 3,01.


Depășirea pragului de 3 la mia de locuitori într-o localitate înseamnă trecerea în scenariul roșu, iar restricțiile sunt:


masca de protecție obligatorie în toate spațiile publice deschise
cinematografele și instituțiile de spectacole se închid
sunt interzise spectacolele și concertele
restaurante și cafenele închise
pot funcționa doar restaurantele și cafenelele din interiorul hotelurilor, însă doar pentru clienții cazați în respectivul hotel
sălile de jocuri de noroc, închise