Deutsche Welle: Mii de familii, executate silit din cauza unei greșeli a fiscului olandez

Fiscul olandez a acuzat mii de familii că au solicitat în mod fraudulos plata alocaţiilor copiilor, în perioada 2013-2019, cerând rambursări de zeci de mii de euro. Familiile vizate nu au greșit însă cu nimic, a stabilit o comisie de anchetă la finalul anului 2020, relatează Deutsche Welle. Un raport parlamentar, intitulat „Nedreptate fără precedent”, […]

Deutsche Welle: Mii de familii, executate silit din cauza unei greșeli a fiscului olandez

Fiscul olandez a acuzat mii de familii că au solicitat în mod fraudulos plata alocaţiilor copiilor, în perioada 2013-2019, cerând rambursări de zeci de mii de euro. Familiile vizate nu au greșit însă cu nimic, a stabilit o comisie de anchetă la finalul anului 2020, relatează Deutsche Welle.


Un raport parlamentar, intitulat „Nedreptate fără precedent”, a fost publicat în decembrie 2020, după ancheta legată de scandalul alocațiilor pentru copii.


Raportul a consemnat că aproximativ 20.000 de familii au fost urmărite penal pentru fraudă, au fost obligate să restituie alocațiile pentru copii încasate și li s-a încălcat dreptul de a face apel în instanță, timp de mai mulți ani.


Din cauza acestei decizii a fiscului, mai mulți oameni au fost împinși la un pas de faliment sau obligați să se mute în alte locuințe, după ce li s-au cerut în mod eronat zeci de mii de euro când presupusa frauda era constituită doar dintr-un formular completat greșit sau lipsa unei semnături.


În plus, mai multe cupluri s-au despărțit din cauza tensiunii provocate de acuzații, notează Digi 24.


Raportul a stabilit că „principiile fundamentale ale legii au fost încălcate" de autoritățile fiscale olandeze, cercetările pentru fraudă la adresa familiilor fiind declanșate de „o simplă eroare administrativă, fără rea intenție”.