„Destul e destul”. Judecătorii indieni amenință că-i vor pedepsi pe guvernanți dacă spitalele din New Delhi rămân fără oxigen

În weekend, India a înregistrat un nou record zilnic de îmbolnăviri, peste 400.000. Iar după două tragedii cauzate de epuizarea rezervelor de oxigen, managerii spitalelor din Capitala Indiei au cerut intervenția Înaltei Curți din New Delhi. În timp ce criza celui de-al doilea val al pandemiei îngenunchează întregul subcontinent indian, lupta pentru oxigen ajunge în […]

„Destul e destul”. Judecătorii indieni amenință că-i vor pedepsi pe guvernanți dacă spitalele din New Delhi rămân fără oxigen

În weekend, India a înregistrat un nou record zilnic de îmbolnăviri, peste 400.000. Iar după două tragedii cauzate de epuizarea rezervelor de oxigen, managerii spitalelor din Capitala Indiei au cerut intervenția Înaltei Curți din New Delhi.

În timp ce criza celui de-al doilea val al pandemiei îngenunchează întregul subcontinent indian, lupta pentru oxigen ajunge în justiție. În New Delhi, care a înregistrat în ultima săptămână o medie zilnică de peste 23.000 de noi îmbolnăviri, spitalele depășite de situație au reclamat autoritățile guvernamentale la Înalta Curte, potrivit jurnaliștilor de la Associated Press.

Revolta spitalelor a pornit de la faptul că autoritățile centrale nu și-au respectat obligația de a livra zilnic 490 tone de oxigen către centrele medicale din Capitală. Iar asta a dus la tragedii.

De exemplu, în spitalul Batra din New Delhi, care tratează peste 200 de pacienți dependenți de ventilatoare, au murit sâmbătă 12 persoane, după ce rezervele de oxigen s-au epuizat. Printre morți se numără și șeful departamentului de gastroenterologie de la Batra, relatează NDTV.

Detaliile au fost prezentate de reprezentanții spitalului Batra în fața Înaltei Curți din New Delhi. De asemenea, judecătorii au auzit și amănuntele unui alte tragedii, care a lovit în urmă cu o săptămână și jumătate un alt spital din metropolă.

Pe 23 aprilie, autoritățile au întârziat cu 7 ore o livrare de oxigen la spitalul Jaipur Golden. Conducerea spitalului a acuzat că 21 de persoane și-ar fi pierdut viața din cauza întârzierii oxigenului.

Potrivit Hindustan Times, autoritățile guvernamentale s-au apărat, susținând că 20 de pacienți ar fi murit ca urmare a bolii de care sufereau, iar un singur pacient a decedat pentru că lipseau medicamentele de care avea nevoie din farmacia spitalului situat într-o suburbie a New Delhi.

„Destul e destul”, a spus un magistrat de la Înalta Curte din New Delhi, înainte de a anunța că justiția îi va pedepsi pe oficialii guvernamentali care întârzie livrările de oxigen către centrele medicale din Capitala Indiei.

foto: EPA