Deputatul IONUȚ VULPESCU despre proiectele județului Dâmbovița

,,Vreau să vă prezint două inițiative legislative care s-au concretizat și au devenit legi. Anul acesta, ca urmare a unei legi pe care am inițiat-o și care a fost promulgată de președintele României, a apărut Legea nr.27 /2023 prin care  ziua de 11 iunie a fost instituită ca Ziua Victoriei Revoluției de la 1848 și […] Articolul Deputatul IONUȚ VULPESCU despre proiectele județului Dâmbovița apare prima dată în DambovitaNews.

Deputatul IONUȚ VULPESCU despre proiectele județului Dâmbovița

,,Vreau să vă prezint două inițiative legislative care s-au concretizat și au devenit legi. Anul acesta, ca urmare a unei legi pe care am inițiat-o și care a fost promulgată de președintele României, a apărut Legea nr.27 /2023 prin care  ziua de 11 iunie a fost instituită ca Ziua Victoriei Revoluției de la 1848 și a Democrației Românești. De ce este importantă această zi și acest an? În 1848, după evenimentele din martie din Moldova, o parte dintre revoluționarii moldoveni au trecut munții în Transilvania și Muntenia unde și-au continuat activitatea revoluționară. În acele zile ale lui 1848 visul Marii Uniri a căpătat o formă tangibilă, activitatea lor s-a concretizat în proclamația de la Islaz care a fost citită de dâmbovițeanul Ion Heliade Rădulescu, președinte al Academiei Române, pe care domnitorul Gheorghe Bibescu a semnat-o la 11 iunie 1848 și care poate fi considerată prima Constituție democratică a țării și primul document prin care se recunoaște egalitatea drepturilor politice tuturor românilor cât și minorităților de alte religii.

Gheorghe Magheru, Nicolae Bălcescu, Costache Romanescu, Ion Heliade Rădulescu, Cristian Ten, Tudor Vladimirescu, C.A Rosetti, Maria Rosetti, Ana Ipătescu, Pavel Zăgănescu, Alecu Russo, Avram Iancu, Simion Bărnuțiu, Eftimie Murgu, Andrei Șaguna, Ion. C. Brătianu, Alexandru Moruzi, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri , Alexandru Ioan Cuza sunt doar câțiva dintre cei care au reprezentat una dintre cele mai importante generații de oameni politici, militari sau intelectuali români, generația pașoptiștilor care a construit fundația a ceea ce este astăzi România. 11 ani mai târziu unii dintre ei aveau să fie implicați și în evenimentul pe care îl sărbătorim pe 24 ianuarie, dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Țării Românești și al Moldovei și Unirea Principatelor Române. Acesta este un prim proiect, am sărbătorit pentru prima oară  la 11 iunie 2023, moment esențial, un ceas abstral din istoria noastră națională’’, a declarat deputatul PSD Dâmbovița, Ionuț Vulpescu.

Tot lui Ionuț Vulpescu i se datorează și montarea de  plăci comemorative în locuri legate de mari personalități ale culturii, științei sau vieții politice românești sau acolo unde au avut loc evenimente importante… ,,Al doilea proiect care s-a concretizat recent și care astăzi este lege și care are cumva legătură tot cu păstrarea memoriei și identității noastre naționale… Pornind de la necesitatea păstrării în memoria colectivă a persoanelor sau evenimentelor care au contribuit la formarea identității poporului român, de la nevoia protejării și cultivării memoriei naționale am mai avut o altă inițiativă legislativă devenită de asemenea lege recent. Aceasta vizează montarea de plăci comemorative în locuri legate de mari personalități ale culturii, științei sau vieții politice românești, acolo unde au avut loc evenimente importante, inclusiv pe fațadele clădirilor construite ulterior demolării clădirilor în care personalitatea a locuit sau a avut loc un eveniment istoric. Aceste plăci vor conține pe lângă câteva informații esențiale un Cod QR care odată scanat acest cod va redirecționa utilizatorul către o pagină de internet administrată de Ministerul Culturii unde va găsi mai multe informații despre personalitatea sau evenimentul respectiv. Evident toate marile personalități dâmbovițene vor avea asemenea Coduri QR’’, a completat deputatul PSD Dâmbovița,  Ionuț Vulpescu, fostul ministru al Culturii la conferința de presă de astăzi de la PSD Dâmbovița.

Articolul Deputatul IONUȚ VULPESCU despre proiectele județului Dâmbovița apare prima dată în DambovitaNews.