De ce deschideţi anul şcolar, domnilor politicieni, la licee de top şi nu la școli cu toaleta în curte?

La deschiderea noului an școlar premierul Florin Cîțu a mers la Colegiul Național Gheorghe Lazăr. Motivul invocat de acesta a fost faptul că celebrul liceu este primul la nivel național care implementează programul „România Educată”, atât de trâmbițat de președintele țării. Ce am văzut la deschiderea de la Lazăr? Nimic! M-am simțit exact ca pe […] Articolul De ce deschideţi anul şcolar, domnilor politicieni, la licee de top şi nu la școli cu toaleta în curte? apare prima dată în Observatorul Prahovean.

De ce deschideţi anul şcolar, domnilor politicieni, la licee de top şi nu la școli cu toaleta în curte?

La deschiderea noului an școlar premierul Florin Cîțu a mers la Colegiul Național Gheorghe Lazăr.

Motivul invocat de acesta a fost faptul că celebrul liceu este primul la nivel național care implementează programul „România Educată”, atât de trâmbițat de președintele țării.

Ce am văzut la deschiderea de la Lazăr? Nimic! M-am simțit exact ca pe vremea lui Ceaușescu atunci când „conducătorul preaiubit” mergea în vizite pe la toate „realizările” sale, dar pe la orfelinate nu se ducea niciodată.

Citește și: Mesajul primarul Andrei Volosevici pentru noul an școlar 2021–2022: ”Vă asigur că implicarea noastră va fi totală”

Prin prisma omului de rând, așa a procedat acum şi premierul Cîţu. A mers într-un loc sigur pentru domnia sa, un loc unde nimeni nu avea să îi adreseze vreo întrebare incomodă. A ales un loc unde a putut liniștit să-și citească discursul pregătit de echipa sa de comunicare.

A pozat cu realizările, a mers acolo unde știa că „dă bine”.

Ca de obicei, și la acest nou început de an școlar, eșecurile au fost ținute sub preș.

De ce nu a fost domnul Cîțu la o școală generală dintr-un sat uitat de lume? De ce nu s-a dus, de exemplu, în județul Sibiu, în satul Metiș, sau în satul Movile, din același județ? Și acolo a început anul școlar, și acolo sunt copii… Numai că ei nu au început noul an cu „România Educată”, ci cu toaletă în fundul curții și fără apă curentă!!

De ce își asumă doar realizările, nu și eșecurile?

Citește și: De ce a ales președintele Klaus Iohannis Liceul Tehnologic „Carol I” din Valea Doftanei pentru deschiderea noului an școlar: ”Sunteți un exemplu!”

Dacă i s-a părut prea lung drumul până la Sibiu, putea să se oprească mai aproape, în Prahova, așa cum a făcut-o președintele Klaus Iohannis. Dar nici el nu s-a dus la vreun eșec, ci tot la o realizare: Liceul Tehnologic Carol I din Valea Doftanei.

Despre acest liceu președintele României a spus: „Aveți cluburi școlare de calitate, puneți accent pe zona de științe și tehnologie și derulați activități care pregătesc elevii pentru meseriile viitorului. 

În mod deosebit, apreciez interesul școlii pentru robotică, domeniu în care România înregistrează rezultate remarcabile în ultimii ani, în plan internațional.

Nici domnul Iohannis nu a mers la Școala Gimnazială Din Sălciile, Prahova, de exemplu, școală care este dărâmată și se reconstruiește…

De ce, acolo unde apare o realizare, hop, vedem și o moacă de politician care face o poză, dansează puțin, se laudă (de parcă ar fi realizarea lui personală) și apoi strânge mâini și urează de bine?

Câți români știu ce cuprinde mai exact programul președintelui Iohannis intitulat atât de pompos „România Educată”? Câți din copiii din mediul rural beneficiază de ajutor (real) din partea statului?

De pe site-ul romaniaeducata.eu aflăm că: Proiectul „România Educată” își propune să fie punctul de pornire pentru tot ceea ce ar trebui să însemne un Proiect de țară autentic. „România Educată” este proiectul generațiilor viitoare, fundamentul pe care să putem construi România următorilor 100 de ani.

Poate că ar trebui să începem de jos, cu cei care au cu adevărat nevoie de educație, nu cu cei care deja sunt educați la cele mai înalte standarde și fără prezența somităților politice… Zic și eu, ca simplu cetățean educat cât de cât…

Citește și: Sorin Cîmpeanu: Părinţii pot participa la deschiderea anului şcolar în funcţie de condiţiile fiecărei școli. Recomandarea ministrului

Generațiile viitoare se formează nu numai la Lazăr și Carol I, ci și la Metiș, Movila sau Sălciile. Sau aceia chiar nu contează?

Haideți, domnilor politicieni, să facem mai întâi școli la standarde europene, să asigurăm grupuri sanitare și apă curentă copiilor noștri, și apoi să ne lăudăm cu laboratoare de programare și robotică sau cu implementarea „României Educate”.

La iarnă, în România anului 2021, în timp ce elevii colegiilor vor păși în laboratoarele moderne, cei ai școlilor uitate de lume vor merge să își facă nevoile în frig, la o toaletă în curtea școlii. Este normal așa ceva?

Articolul De ce deschideţi anul şcolar, domnilor politicieni, la licee de top şi nu la școli cu toaleta în curte? apare prima dată în Observatorul Prahovean.