Cum explică meteorologii fenomenele extreme de ieri: tornadă și un strat de grindină de un metru – FOTO

Mai multe fenomene meteo extreme s-au produs ieri în câteva zone din România. În Satul Palazul Mic din județul Constanța s-a depus un strat de grindină care a atins și un metru grosime. Din cauza viiturii produse, trei mașini au fost mutate la o distanță de zeci de metri, iar mai multe clădiri au fost […] Articolul Cum explică meteorologii fenomenele extreme de ieri: tornadă și un strat de grindină de un metru – FOTO apare prima dată în Observatorul Prahovean.

Cum explică meteorologii fenomenele extreme de ieri: tornadă și un strat de grindină de un metru – FOTO

Mai multe fenomene meteo extreme s-au produs ieri în câteva zone din România.

În Satul Palazul Mic din județul Constanța s-a depus un strat de grindină care a atins și un metru grosime.

Din cauza viiturii produse, trei mașini au fost mutate la o distanță de zeci de metri, iar mai multe clădiri au fost afectate.

„Avem acum o perioadă în care avem temperaturi mai mari decât media climatologică, însă nu cu foarte mult. Este interesant cum s-a format acest fenomen, pentru că a început în orele dimineții, undeva în sudul României, s-a dezvoltat în nordul Bulgariei și apoi a evoluat către nord. Am avut cam orice situație neobișnuită din timpul verii, în care, pentru a forma furtuni de genul acesta, avem nevoie de instabilitate, umiditate ridicată și ceva care să declanșeze furtuna. În acest caz am avut umiditatea care a venit dinspre Marea Neagră și am avut instabilitate foarte mare” a declarat la Digi 24 Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme.

”Pe măsură ce au ajuns în România, cumva au fost ajutate de această instabilitate să se dezvolte mai mult. Ceea ce s-a format de fapt este un sistem care se numește în meteorologie multicelular. Imaginați-vă o furtună destul de mare în care sunt mai multe nuclee. Fiecare dintre aceste nuclee, sau celule, sunt nori cu dezvoltare pe vertical, capabili să producă fenomene extreme: grindină de mari dimensiuni, precipitații intense. În particular, în acest caz, am avut un sistem care se numește efect de tren. Deasupra unei singure regiuni au apărut mai multe multi-celule care s-au deplasat una după alta, exact ca un tren, fiecare vagon fiind o celulă din care a plouat, a căzut grindina și în felul acest am avut cumulări mari de grindină sau acumulări mari de precipitații care să ducă la viituri”, a mai spus Bogdan Antonescu.

Tot ieri, o tornadă a fost filmată de localnici în Tulcea, în zona satului Tatanir, în urmă cu câteva ore (VIDEO AICI).

Articolul Cum explică meteorologii fenomenele extreme de ieri: tornadă și un strat de grindină de un metru – FOTO apare prima dată în Observatorul Prahovean.