Cum a mascat un primar UDMR din Bihor mita electorală, organizând o petrecere pentru vârstnici. Poliţia a descins la restaurant

Sorban Levente (UDMR), 40 de ani, primarul comunei Lugașu de Jos, județul Bihor, este acuzat de reprezentanţii PNL că mituieşte alegătorii cu bani publici. Edilul a ”mascat” o petrecere organizată pentru cuplurile longevive și persoanele văduve din localitate, transformând-o într-o modalitate de a le oferi acestora ”plicuri cu câte 200 de lei”, acuză rivalii politici. […]

Cum a mascat un primar UDMR din Bihor mita electorală, organizând o petrecere pentru vârstnici. Poliţia a descins la restaurant

Sorban Levente (UDMR), 40 de ani, primarul comunei Lugașu de Jos, județul Bihor, este acuzat de reprezentanţii PNL că mituieşte alegătorii cu bani publici. Edilul a ”mascat” o petrecere organizată pentru cuplurile longevive și persoanele văduve din localitate, transformând-o într-o modalitate de a le oferi acestora ”plicuri cu câte 200 de lei”, acuză rivalii politici. Poliția a oprit evenimentul și a deschis un dosar penal pe numele lui Sorban, informează Bihoreanul.


Pe 16 septembrie, Consiliul Local al comunei Lugaşu de Jos, dominat de UDMR, a emis cu unanimitate de voturi, inclusiv cu cele ale celor 4 consilieri PNL) o Hotărâre pentru ”premierea” cu câte 200 de lei a cuplurilor care au adunat cel puţin 25 de ani de căsnicie, dar şi a soţilor văduvi.


Un membru PNL din comună, Sebastian Bradea, candidat la un mandat de consilier local, a sesizat Prefectura, afirmând că HCL a fost adoptată nelegal şi, mai mult, că primarul Sorban a organizat şi o petrecere pentru beneficiarii actului normativ, la un restaurant din localitate.


Prefectura nu i-a dat ”OK”-ul

Miercuri, 23 septembrie, prefectul Dumitru Ţiplea a trimis la Primăria Lugaşu de Jos o echipă de control pentru a solicita HCL. A doua zi, Prefectura a transmis o adresă oficială Primăriei comunei, arătând că prefectul a atacat în instanţa de contencios Hotărârea de Consiliu, automat aceasta neputând fi pusă în aplicare, conform legii.


Potrivit HCL, sursa de finanţare era ”bugetul de stat”, din capitolul de cheltuieli ”pentru asistenţa socială”, iar actul normativ nu preciza numărul de beneficiari şi nici suma totală de cheltuit.


Prefectura a arătat că:


HCL are ca obiect ”acordarea unor sume de bani”, dar legislaţia electorală interzice ”oferirea de bani în timpul campaniei electorale”, mai ales că primarul Sorban Levente candidează pentru un nou mandat.”punerea în executare a HCL” putea periclita sănătatea participanţilor în contextul pandemiei Covid.
Dar tot a organizat petrecerea, la care au venit 70 de persoane

Chiar și așa, primarul comunei Lugaşu de Jos, 3.500 de locuitori, a ales, însă, să ignore avertismentul Prefecturii și joi, la ora 12.00, într-un restaurant a început o petrecere cu circa 70 de persoane, pentru premierea cuplurilor vârstnice, la care primarul Sorban Levente a participat şi el. Conform regulilor din starea de alertă, cel mult 50 de persoane pot participa la o reuniune în spațiu închis.


Potrivit spuselor lui Sebastian Bradea, candidat la un mandat de consilier local, ”primarul le-a dat diplome participanţilor şi la final le-a spus să meargă la Primărie să-şi ridice de la casierie plicul cu cei 200 de lei de fiecare”.


A fost sesizată Poliția, care a venit la petrecere, a oprit, și a luat declarații de la participanți.


Primarul: ”Nu a fost nimic politic. Am dat banii din greșeală, doar la două persoane”

Edilul comunei Lugaşu de Jos pretinde că scandalul a fost declanşat ”fără rost” de candidaţii PNL.


Sorban Levente e primar în Lugașu de Jos din 2008.

Am vrut să facem festivitatea săptămâna trecută, dar nu aveam încă bani. Săptămâna aceasta, am avut pregătită festivitatea, au fost invitaţi toţi consilierii, de la toate formaţiunile, tocmai ca să nu se ajungă la discuţii, pentru că a fost o hotărâre comună.

Primarul Sorban Levente:

”În 23 septembrie a fost un control al Prefecturii, în 24 am primit o adresă că hotărârea a fost atacată în contencios şi să trimit toate documentele la Poliţie. Ca urmare, s-au înmânat doar diplomele şi cuplurile au fost invitate la o masă festivă, au fost servite cu sucuri şi platouri”, explică edilul care candidează la un nou mandat.


"Nu s-a vorbit de alegeri, nu li s-a spus oamenilor să voteze cu un candidat sau altul, nu au fost însemne politice nicăieri. A fost un eveniment programat, care s-a ţinut doar parţial, pentru că nu s-au acordat banii votaţi prin HCL. S-au dat la două persoane, de fapt, din greşeală, dar paguba se va recupera”, mai spune el.Pe înregistrarea publicată de Bihon.ro, se observă, însă cum primarul spune ”că, în perioada asta, cei care ne conduc destinile sunt mai darnici cu comunitățile mai sărace. Acum avem și noi această posibilitate să vă premiem”.


Poliția: ”S-a desschis dosar penal”

Conform purtătorului de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul şef Alina Fărcuţa, edilul din Lugaș s-a ales cu dosar penal pentru coruperea alegătorilor, iar persoanele care au participat la chermeza organizată de edil au fost audiate de poliţiştii din Aleşd şi de la Secţia 7 de Poliţie Rurală Tileagd.


La 24 septembrie, în urma unui apel primit prin 112, poliţiştii bihoreni au fost sesizaţi că la un restaurant din localitatea Lugaşu de Jos, un bărbat de 40 ani din aceeaşi comună a distribuit sume de bani cetăţenilor comunei.

IPJ Bihor:

Foto: Bihon.ro