Cum a început răfuiala dintre interlopii români Saban Stancu și Banari Cârpaci soldată cu moartea a cinci oameni, la Strasbourg

Cinci oameni au murit, iar patru sunt răniţi grav, după o urmărire în trafic urmată de un accident, în orașul francez Strasbourg. Protagoniștii cursei sfârșite tragic sunt interlopi români. Banari Cârpaci, unul dintre cei decedați, era membru al clanului Cârpaci, potrivit ObservatorNews. În urmă cu 8 ani, Evenimentul Zilei scria că este „cel mai bogat […]

Cum a început răfuiala dintre interlopii români Saban Stancu și Banari Cârpaci soldată cu moartea a cinci oameni, la Strasbourg

Cinci oameni au murit, iar patru sunt răniţi grav, după o urmărire în trafic urmată de un accident, în orașul francez Strasbourg. Protagoniștii cursei sfârșite tragic sunt interlopi români. Banari Cârpaci, unul dintre cei decedați, era membru al clanului Cârpaci, potrivit ObservatorNews. În urmă cu 8 ani, Evenimentul Zilei scria că este „cel mai bogat clan din țară”.

„Pe cine omori tu, mă? Am auzit că eşti nebun! Hai la mine, dacă ai curaj! Eu vreau pace, tu nu vrei!”, e auzit spunând interlopul Saban Stancu în transmisia live pe Facebook dinaintea accidentului.

Stancu ar fi făcut doi ani de închisoare din cauza unor afaceri ilegale cu maşini în care ar fi intrat cu Banari Cârpaci, cumnatul său.

După eliberare, i-ar fi cerut bani lui Cârpaci, ca despăgubire pentru că a stat după gratii. Nu s-au înţeles, aşa că s-a hotărât să tranşeze totul la Strasbourg,

În ziua răzbunării, Stancu şi-a luat soţia şi mai multe rude, ca întârire, şi a plecat dintr-un orăşel din Germania spre Strasbourg. Pe drum, el a transmis live pe Facebook şi și-a amenințat cumnatul.

Rivalii s-au întâlnit la marginea oraşului, într-o zonă industrială. S-au certat minute în şir.

A urmat o goană nebună pe străzile din Strasbourg, încheiată cu o coliziune mortală. Trei pasageri dintr-o mașină au murit pe loc: Banari Cîrpaci, soția și sora acesteia.

#Strasbourg Très lourd bilan dans un #accident de la route au Port-du-Rhin : 3 morts, 6 blessés dont 3 dans un état graveVia @dnatweets ➡️ https://t.co/m6DbM8giSE ? @GLecointre pic.twitter.com/V4ibOCQTEU— Antoine Bonin (@abonin_DNA) March 27, 2023

Saban Stancu a murit câteva momente mai târziu, în braţele salvatorilor. Încă o persoană a fost declarată decedată la fața locului.

Alte patru persoane au fost rănite.

Presa din Franța scrie că martorii ar fi auzit mai multe focuri de armă în timpul urmăririi.

Parchetul din Strasbourg a deschis o anchetă, încredințată direcției zonale a poliției judiciare, pentru a încerca să se stabilească circumstanțele în care s-a produs accidentul.

Cine sunt cei din clanul Cârpaci


Potrivit unui articol Flux24 din 2016, în urma unei anchete a Primăriei Timişoara, s-a descoperit că familia Cârpaci deţine 144 de case istorice în orașul de pe Bega, în valoare de zeci de milioane de euro.

Numele membrilor familiei figura în mai multe dosare penale, după ce aceştia i-au forţat pe proprietarii de drept, prin scandaluri, jigniri şi sabotări, să plece din imobile.
Unul dintre liderii clanului, nota portalul, Ionelaș Cârpaci, acuzat că a ajuns proprietarul mai multor clădiri din oraș cu acte false, a fost condamnat la 10 ani și 4 luni de închisoare cu executare, fiind obligat să plătească daune de peste 1 milion de euro.

În 2014, viceprimarul Timișoarei de la acea vreme semnala că „cei din Clanul Cârpaci a pus mâna pe o stradă întreagă“, potrivit Vocea Timișului.

Anul trecut, Newsweek relata că membrii clanului cer primăriei de pe Bega 200.000 de euro ca să elibereze un teren care, de fapt, nu îi aparține. Familia deţine un imobil de lângă Spitalul Municipal și s-ar fi făcut stăpână şi peste curtea clinicii ORL, unde împiedică accesul constructorului care extinde clinica. Primăria i-a dat în judecată şi susţine că şi-au însuşit un domeniu public.

Tot în 2022, publicația Critic Arad scris că alt membru al clanului, Marian Cîrpaci, cere taxe de protecție. „Cere de la noi 40.000 €, «drept de șmecher». Dacă nu-i dăm, ne amenință zilnic că intră peste noi în casă și ne omoară, ne violează femeile și ne răpesc copiii, că ne dă foc! Și n-ai cum să nu-l iei în serios, pentru că nu este pentru prima dată când dace astfel de lucruri și nici nu suntem primii la care le-ar face asta”, a povestit chiar o rudă de a sa.