Cum a fost înstrăinată cea mai mare bază de agrement din patrimoniul CFR, întinsă pe zeci de hectare la Snagov. Sorin Grindeanu cere o anchetă

Complexul Astoria, fosta bază de agrement a CFR din Snagov, închisă de mai mulți ani, a trecut în proprietatea unei societăți comerciale controlate de omul de afaceri Marius Gaga, fost director general și șef al corpului de control al ANAF, scrie publicația Club Feroviar. Sub titlul „Tunul secolului la CFR SA. Complexul Astoria Snagov a […]

Cum a fost înstrăinată cea mai mare bază de agrement din patrimoniul CFR, întinsă pe zeci de hectare la Snagov. Sorin Grindeanu cere o anchetă

Complexul Astoria, fosta bază de agrement a CFR din Snagov, închisă de mai mulți ani, a trecut în proprietatea unei societăți comerciale controlate de omul de afaceri Marius Gaga, fost director general și șef al corpului de control al ANAF, scrie publicația Club Feroviar.


Sub titlul „Tunul secolului la CFR SA. Complexul Astoria Snagov a dispărut pe mâna lui Grindeanu”, site-ul specializat în informații din domeniul feroviar scrie că firma Simart Arhitecture S.A. a intrat în posesia clădirilor și a concesionat la un preț derizoriu terenul aferent bazei de agrement.


Simart Arhitecture S.A este controlată de omul de afaceri Marius Gaga, dezvoltator imobiliar care a deținut funcția de director al corpului de control al ANAF în perioada în care instituția era condusă de Sorin Blejnar. 


Blejnar a fost condamnat în 2018 la 5 ani de închisoare pentru fapte de corupție la nivelul ANAF și a fost eliberat condiționat în octombrie 2021.


După ce a achiziționat, în 2021, clădirile fără teren, în urma unei licitații, Simart Architecture a reușit să obțină și terenul, în condiții ce ridică multe semne de întrebare.


Cum s-a concesionat terenul?


„Terenul aferent construcțiilor înstrăinate are o suprafață de 28.658 mp, în vreme ce toată suprafața complexului este de 205.146,55 mp, deci de peste șapte ori mai mare”, arată publicația citată.


Firma lui Marius Gaga, care a fost cu ani în urmă membru în Consiliul de Administrație al Companiei Feroviare, a obținut concesiunea întregului teren pentru 99 de ani pentru o sumă derizorie, 50.000 de euro, în condițiile în care metru pătrat pentru un teren cu ieșire la lac în Snagov poate atinge 1.000 de euro, scrie Club Feroviar.


Totul a fost parafat după instalarea de către Sorin Grindeanu a noului director al CFR, Ion Simu-Alexandru, care este un protejat al ministrului PSD al Transporturilor. 


Grindeanu cere anchetă pentru „un aparent caz Astoria”


Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor | Foto: Agerpres

Direct vizat de articol, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a reacționat pe pagina sa de Facebook, arătând că va cere o anchetă cu privire la acest subiect. 


“Înțeleg că există un anumit interes al anumitor ziariști pentru un aparent caz Astoria. Deduc și că acești reprezentanți ai presei încearcă să arunce unele bănuieli asupra mea”, a scris Grindeanu în postarea sa. 


Tocmai pentru a nu mai exista îndoieli, anunț că voi solicita instituțiilor abilitate ale statului să cerceteze situația și să ia măsurile legale care se impun. Poliția, Parchetul General, DNA…. oricare dintre aceste instituții vor avea sprijinul meu, ca ministru al Transporturilor, pentru aflarea adevărului. Dacă există vreo infracțiune, cei vinovați trebuie să platească! Indiferent de numele lor și de perioada în care au fost în funcție.

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: