Cristian Stan a vorbit despre bugetul de austeritate al Guvernului Cîțu!

“Aș menționa în primul rând că este un buget bazat pe austeritate, însă austeritatea e privită cu dublă măsură, în sensul că numai unii trebuie să suporte dificultățile financiare, și mă refer în principal la salariați, mă refer la pensionari, mă refer la copii, până la urmă, la părinți, pentru că alocațiile nu vor mai […] Articolul Cristian Stan a vorbit despre bugetul de austeritate al Guvernului Cîțu! apare prima dată în DambovitaNews.

Cristian Stan a vorbit despre bugetul de austeritate al Guvernului Cîțu!

“Aș menționa în primul rând că este un buget bazat pe austeritate, însă austeritatea e privită cu dublă măsură, în sensul că numai unii trebuie să suporte dificultățile financiare, și mă refer în principal la salariați, mă refer la pensionari, mă refer la copii, până la urmă, la părinți, pentru că alocațiile nu vor mai crește nici măcar cu 20%, așa cum se anunțase. Nu mai vorbesc de dublarea alocațiilor.”, spune primarul municipiului Târgoviște.

Cristian Stan a vorbit și despre cât de importante erau voucherele de vacanță pentru industria HoReCa, dar și despre cum se vor resimți în perioada următoare cele 11 procente tăiate de la bugetul pentru sănătate:

“Într-un momemt în care industria hotelieră a fost lovită atât de crunt, vii și ce faci? Nici măcar balonul ăsta de oxigen nu vrei să îl mai acorzi industriei HoReCa? De ce? Pentru că acele vouchere de vacanță nu erau menite neapărat să ajute salariatul, menirea lor era de a sprijini industria hotelieră, o industrie oricum foarte lovită în acest moment.

Cunosc oameni care se duceau în concediu numai pentru că aveau acele vouchere. Nu exagerez cu nimic! Numai pentru că primeau acele vouchere se duceau în concediu. S-a terminat și cu asta, <>, ne spune domnul Cîțu, un domn pentru care, a declarat-o domnia sa, punctual, educația și sănătatea nu reprezintă priorități. Și asta dovedește prin bugetul pe care îl propune.

Bugetul la sănătate este diminuat cu circa aproximativ 11%, însă vreau să punctez puțin și la nivel local. 11% diminuat bugetul sănătății înseamnă: analizele decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, aici va fi cea mai mare problemă. Oricum nu se decontează decât câteva zile pe lună în momentul de față, gândiți-vă unde vom ajunge!

Vă dau un exemplu de la Primăria Târgoviște, nu știu la ceilalți angajatori care este situația, dar mă gândesc că este similară. Știți de cât timp nu a mai plătit acest guvern concediile medicale angajatorilor? De un an de zile! În condiții de pandemie! Ce s-ar fi întâmplat dacă nici angajatorii n-ar mai fi plătit către salariați concediul medical? Ar fi stat acasă, bolnavi, fără să primească niciun ban! Cam așa arată lucrurile în acest moment pe zona de sănătate. Cu 7 incendii majore, 30 de oameni morți în aceste incendii, tu tai bugetul la sănătate! Nu pot decât să spun să vă fie rușine! Este un act de o iresponsabilitate nemaiîntâlnită până în acest moment.”

În ceea ce privește bugetul de dezvoltare locală, Cristian Daniel Stan a lansat o discuție din calitatea sa de membru al Comitetului Director al Asociației Municipiilor din România (AMR), fiind singurul reprezentant al Regiunii de Dezvoltare Sud-Muntenia în organismul de conducere al AMR. Edilul târgoviștean a promis că va cere actualei guvernări, în numele AMR, să respecte art. 27 din legea 1/2011 care prevede că statul trebuie să asigure finanțarea de bază pentru toți antepreșcolarii înscriși la creșele de stat:

“Unde s-au gândit domnii de la guvernare să taie? La dezvoltarea locală! Mai puțin cu 14%. Ce au făcut cu acești bani? I-au dus în fondul de rezervă! De ce? Ca să îi aloce pe criterii politice.

În mod normal, în orice țară care se respectă și în orice țară democratică, care are are reguli foarte clare, bugetul trebuie să fie repartizat pe proiecte, pe investiții, pe cât muncește o administrație publică-locală să dezvolte acea localitate!

Învățământul. Iarăși am văzut la educație disutându-se, din nou, despre faptul că bugetul este mai mare cu 0,86% decât cel de anul trecut. Păi, raportat la PIB, este cel mai mic din istoria postdecembristă a României. Acesta este adevărul! De aceea am spus că domnul Cîțu și-a pus în practică teoria potrivit căreia educația și sănătatea nu reprezintă priorități pentru domnia sa.

O să cer, în numele Asociației Municipiilor din România (AMR), actualului Guvern, să respecte art. 27 din legea 1/2011, potrivit căruia statul asigură finanțarea de bază pentru toți antepreșcolarii înscriși în unitățile acreditate de educație timpurie antepreșcolară de stat. Este vorba despre creșe. Statul nu ajută cu niciun leu, în momentul de față, funcționarea creșelor.

Numai la Târgoviște impactul bugetar anual este de 7, 8 milioane de lei. Dar cred că în continuare vom fi în situația de a suporta singuri aceste cheltuieli, în pofida unei dispoziții legale exprese.”, a transmis edilul orașului.

Articolul Cristian Stan a vorbit despre bugetul de austeritate al Guvernului Cîțu! apare prima dată în DambovitaNews.