Consiliul Județean alocă un milion de lei pentru sprijinirea bisericilor

Consiliul Județean Ialomița a prevăzut pentru anul 2023 fonduri pentru ajutorarea unităților de cult din Ialomița fără să consulte Episcopia. Consiliul Județean Ialomița are prevăzută în bugetul pentru anul 2023, document ce va fi aprobat de consilierii județeni la finalul lunii ianuarie, o valoare de 1.000.000 lei pentru sprijinirea bisericilor. Alocația financiară nu ține cont de vreo solicitare făcută de Episcopia Sloboziei și Călărașilor pentru că, pur și simplu, instituția care se ocupă de bisericile din județ nu a fost întrebată. Dacă ar fi făcut-o, cine știe, minune de la… Articolul Consiliul Județean alocă un milion de lei pentru sprijinirea bisericilor apare prima dată în InfoIalomita.ro - Știri actuale din județul Ialomița.

Consiliul Județean alocă un milion de lei pentru sprijinirea bisericilor

Consiliul Județean Ialomița a prevăzut pentru anul 2023 fonduri pentru ajutorarea unităților de cult din Ialomița fără să consulte Episcopia.

Consiliul Județean Ialomița are prevăzută în bugetul pentru anul 2023, document ce va fi aprobat de consilierii județeni la finalul lunii ianuarie, o valoare de 1.000.000 lei pentru sprijinirea bisericilor.

Alocația financiară nu ține cont de vreo solicitare făcută de Episcopia Sloboziei și Călărașilor pentru că, pur și simplu, instituția care se ocupă de bisericile din județ nu a fost întrebată.

Dacă ar fi făcut-o, cine știe, minune de la Dumnezeu, poate Episcopia cerea mai puțin și rămâneau mai mulți bani la bugetul județean pentru investițiile de care Ialomița are nevoie. E drept, slabe speranțe, dar măcar încercau!

Doar un milion în ianuarie, suplimentare pe parcursul anului

Milionul de lei din 2023 a fost stabilit doar pe modelul milionului de lei din 2022, cel prins în bugetul pe anul trecut la momentul adoptării documentului.

Suma a fost însă ulterior majorată cu 40% de instituția condusă de Marian Pavel (în foto alături de episcopul Vicențiu) tocmai la insistențele Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, instituție ce a decis cum s-a reparizat pe biserici suma ajunsă la un total de 1,4 milioane lei.

Practic, Consiliul Județean Ialomița a avut rol doar de entitate care a asigurat banii, fondurile mergând spre bisericile norocoase doar după criteriile știute de șefii Episcopiei Sloboziei și Călărașilor.

În total, cultele religioase din Ialomița sunt finanțate în 2023 de la bugetul județului cu suma totală de 6,367 milioane lei.

În afara milionului de lei destinat sprijinirii cu dedicație a anumitor biserici, 5,367 milioane lei provin de la bugetul de stat, bani ce se distribuie în teritoriu prin Consiliul Județean Ialomița și care reprezintă contribuția la salarizarea personalului neclerical.

Consiliul Județean Ialomița, nejustificat de darnic înaintea alegerilor

Recordul ultimilor ani în ceea ce privește alocațiile bugetare oferite cu mărinimie Episcopiei Sloboziei și Călărașilor din banii ialomițenilor a fost bătut în anul 2019.

Deloc întâmplător, înaintea alegerilor locale, județene și parlamentare programate în 2020, Consiliul Județean Ialomița, la vremea respectivă la butoanele de conducere cu social-democratul Victor Moraru, spărgea pușculița publică pentru biserici.

Nu mai puțin de 4,6 milioane lei a fost alocația bugetară pentru susținerea cultelor religioase din Ialomița în anul 2019, sumă dictată de fostul președinte.

Deși visa cai verzi pe pereți și un nou mandat de președinte pe listele PRO România și ca urmare a unui sprijin oferit de preoții omeniți financiar cu bani publici, Victor Moraru a ieșit cu coada între picioare din bătălia electorală a anului 2020.

Atât la alegerile județene pentru un nou fotoliu de președinte al Consiliului Județean Ialomița, cât și la alegerile parlamentare, atunci când PRO România a fost bătut măr la urne de AUR.

Articolul Consiliul Județean alocă un milion de lei pentru sprijinirea bisericilor apare prima dată în InfoIalomita.ro - Știri actuale din județul Ialomița.