Comitetul de vaccinare susține că toți cei care au făcut prima doză de ser anti-COVID au asigurat și rapelul, chiar dacă au scăzut livrările

A doua doză de vaccin este asigurată pentru toți cei care au primit-o pe prima, spune Comitetul pentru coordonarea campaniei de vaccinare. Precizările vin în contextul în care Pfizer a redus cu până la jumătate livrările de ser împotriva coronavirusului în mai multe țări din UE, inclusiv în România. Din această cauză, există o diferență […]

Comitetul de vaccinare susține că toți cei care au făcut prima doză de ser anti-COVID au asigurat și rapelul, chiar dacă au scăzut livrările

A doua doză de vaccin este asigurată pentru toți cei care au primit-o pe prima, spune Comitetul pentru coordonarea campaniei de vaccinare. Precizările vin în contextul în care Pfizer a redus cu până la jumătate livrările de ser împotriva coronavirusului în mai multe țări din UE, inclusiv în România.


Din această cauză, există o diferență între numărul de persoane care trebuie să facă rapelul în următoarele trei săptămâni și numărul dozelor de vaccin existente în stoc.


Necesarul de doze pentru rapel va fi rezervat din tranșele alocate săptămânal pentru România, așa cum au fost confirmate de Pfizer, pentru a asigura schema completă de vaccinare pentru fiecare persoană, mai precizează CNCAV.


Rapelul poate fi făcut la un interval de 21-28 de zile de la prima doză, conform prospectului, existând și posibilitatea de a extinde perioada până la 42 de zile fără a fi afectată eficacitatea vaccinului, mai arată comitetul.


„Nu se pune problema la acest moment de amânare a rapelului la nicio persoană”, punctează autoritățile.


România va primi doar 50% din volumul de doze de vaccin programat pentru săptămâna aceasta. Cealaltă jumătate va fi alocată treptat până la sfârșitul lunii martie, iar livrările vor reveni la normal începând de săptămâna viitoare, spunea joi secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu.


Mai multe țări din UE sunt în aceeași situație ca România și au criticat dur compania Pfizer pentru întârzierea livrărilor. Șase țări membre UE au numit situația „inacceptabilă” și au avertizat că se „scade credibilitatea procesului de vaccinare”.