Comisia Europeană recomandă ca slujbele de Crăciun să fie urmărite online. BOR: „Nimeni onest nu poate impune anularea lor”

În draftul unui proiect privind noi recomandări făcute statelor pentru prevenirea răspândirii coronavirusului în perioada sărbătorilor de iarnă, Comisia Europeană propune ca liturghiile de Crăciun să fie mutate online sau la TV, scrie publicația italiană Corriere della Sera. Biseria Ortodoxă Română a reacționat după apariția acestor informații, atrăgând atenția că e vorba doar de niște […]

Comisia Europeană recomandă ca slujbele de Crăciun să fie urmărite online. BOR: „Nimeni onest nu poate impune anularea lor”

În draftul unui proiect privind noi recomandări făcute statelor pentru prevenirea răspândirii coronavirusului în perioada sărbătorilor de iarnă, Comisia Europeană propune ca liturghiile de Crăciun să fie mutate online sau la TV, scrie publicația italiană Corriere della Sera.


Biseria Ortodoxă Română a reacționat după apariția acestor informații, atrăgând atenția că e vorba doar de niște recomandări, pentru că în niciun caz CE nu poate impune anularea slujbelor de sărbători.


„Nu adunărilor pentru liturghiile de Crăciun” este invitația din proiectul Comisiei Europene care urmează să fie publicat miercuri, arată ziarul italian. Documentul cuprinde propuneri de măsuri pentru limitarea răspândirii coroanvirusului în contextul sărbătorilor de iarnă.


Comisia Europeană cere luarea în considerare a „organizării de ceremonii religioase cu adunări mari de persoane și înlocuirea lor cu inițiative online, TV sau radio”, au spus surse de la Bruxelles pentru Corriere della Sera.


Recomandările insistă pe distanțarea socială și pe purtarea măștilor de protecție ca măsuri principale pentru evitarea infectării.


Printre alte măsuri, CE mai recomandă menținerea actualelor restricții din statele europene, chiar și pe final de an, amintind că e nevoie de prudență, scrie ziarul italian.


Patriarhia Română: „Comisia nu poate impune nimic în sfera religiosului”


După apariția, în presa italiană, a informațiilor legate de recomandările CE privind slujbele de Crăciun, Patriarhia Română a reacționat și a atras atenția că autoritățile europene pot face doar recomandări, nu pot cere ca liturghiile să fie cu totul anulate.


Într-un punct de vedere semnat de purtătorul de cuvânt, Vasile Bănescu, BOR spune că „pledează permanent pentru respectarea regulilor sanitare”.


„Comisia Europeană nu decide și nu poate impune nimic în sfera esențială a religiosului, doar poate emite recomandări (!) legate de încurajarea și intensificarea protejării de noul coronavirus în viața socială din perioada sărbatorilor”, a transmis BOR.


Aceste recomandări (!) în sine nu pot conduce discreționar la anularea sau transferarea în online a slujbelor de Crăciun și nimeni onest sau ancorat în realitatea socială profundă nu poate dori sau impune acest lucru.

Patriarhia Română:

Patriarhia susține apăsat că bisericile sunt conștiente de criza de sănătate și pot desfășura în siguranță slujbele religioase, cu respectarea regulilor.


„Cei care cu ostentație nu le respectă, ignorându-l astfel pe aproapele lor și sfidând eforturile uriașe ale personalului medical, se compromit moral pe cont propriu și pot fi avertizați/ sanctionați legal. Responsabilitatea publică și perceperea sănătății celuilalt ca o problemă personală de natură spirituală sunt lucruri care, mai ales în actualul context, onorează în modul cel mai înalt. Ele trebuie asumate în mod practic de oricine are conștiința statutului său de creștin”, punctează BOR.


Slujbele de Crăciun, în interiorul bisericilor


Secretarul General al Guvernului, Antonel Tănase, a anunțat săptămâna trecută că Biserica și autoritățile au ajuns la un acord, iar slujbele de Crăciun vor putea fi organizate atât în interiorul, cât și în exteriorul lăcașurilor de cult.


Tot acum o săptămână, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că statele europene nu trebuie să renunțe la măsurile anti-COVID pentru că există riscul unui al treilea val de infectări.


„Știu că proprietarii de magazine, oamenii care lucrează în restaurante își doresc ridicarea restricțiilor. Dar trebuie să învățăm din experiența din timpul verii și să nu repetăm greșelile. O relaxare prea rapidă și prea mare înseamnă riscul unui al treilea val de infectări după Crăciun”, a spus von der Leyen, potrivit Reuters.