Clădire de birouri din Delhi, mistuită de incendiu. Sunt 27 de morți și zeci de dispăruți

Cel puțin 27 de persoane au murit, iar alte câteva zeci sunt date dispărute, după ce un incendiu a cuprins o clădire de birouri cu patru etaje din Delhi. Peste 70 de oameni se aflau înăuntru când a izbucnit focul, iar martorii au spus că unii au sărit pe geam pentru a scăpa, potrivit BBC. […]

Clădire de birouri din Delhi, mistuită de incendiu. Sunt 27 de morți și zeci de dispăruți

Cel puțin 27 de persoane au murit, iar alte câteva zeci sunt date dispărute, după ce un incendiu a cuprins o clădire de birouri cu patru etaje din Delhi. Peste 70 de oameni se aflau înăuntru când a izbucnit focul, iar martorii au spus că unii au sărit pe geam pentru a scăpa, potrivit BBC.


Incendiul s-a declanşat la primul din cele patru etaje, vineri după-amiază.


Anchetatorii cred că un scurtcircuit a fost cauza, iar doi frați, care dețin o firmă de producție CCTV ce era găzduită în clădire, au fost arestați în legătură cu incendiul. Polițiștii încă îl caută pe proprietarul clădirii.


27 de persoane au murit, iar alte zeci au fost date dispărute, au transmis serviciile de intervenţie indiene.


Una dintre femeile dispărute este Pooja, în vârstă de 19 an.


La Spitalul Memorial Sanjay Ghandi din vestul Delhi, sora ei, Moni, în vârstă de 14 ani, a declarat pentru BBC că ea și mama ei au fugit la spital de îndată ce au auzit de incendiu. „Ea se dusese la birou la nouă dimineața. Lucra ca operator de introducere a datelor. Nu avea telefonul ei, așa că nu ne-a putut suna”.


Au fost zeci de persoane ca Pooja, în birou, vineri. Ismail a fugit la clădirea în flăcări după ce sora lui, Muskan, în vârstă de 21 de ani, l-a sunat din interior.


„Am văzut-o prinsă în clădire când am ajuns acolo. I-am spus să scape pe ușa din spate”, a spus el. Dar nu a mai auzit de ea de atunci. Ismail și rudele lui au plecat să o caute în fiecare spital. A intrat chiar și în clădirea arsă, după stingerea incendiului, în speranța că o va găsi.


„O căutăm, dar nu primim indicii. Ne-am dori să o fi putut salva”, a spus Ismail.


Sunita, o alta femeie care astepta la spital, a declarat că fiica ei, Sonam, în varsta de 20 de ani, a disparut. Ea a spus că și-a căutat peste tot fata, care lucra la etajul doi.


Mulți dintre angajații de birou participau la o conferință la etajul doi când a izbucnit incendiul. Acesta este locul unde au fost găsite majoritatea cadavrelor. „Când clădirea a luat foc, nu era nicio ușă de scăpare”, a spus ea.


Doi ingineri care se aflau în birou au spus că singura ieșire din clădire a fost blocată de gunoi și că au fost nevoiți să sară de la primul etaj pentru a scăpa.


Incendiu violent la o clădire din Delhi foto: EPA
Incendiu violent la o clădire din Delhi foto: EPA
Incendiu violent la o clădire din Delhi foto: EPA
Incendiu violent la o clădire din Delhi foto: EPA
Incendiu violent la o clădire din Delhi foto: EPA
Incendiu violent la o clădire din Delhi foto: EPA
Incendiu violent la o clădire din Delhi foto: EPA

Ei au mai spus că ieșirea s-a umplut imediat de fum și că singura lor opțiune a fost să spargă geamurile de la primul etaj și să sară.


Adresând condoleanțe, prim-ministrul Narendra Modi a promis 200.000 de rupii (2.118 lire sterline) rudelor apropiate, ca despăgubire pentru fiecare deces.


Ministrul Arvind Kejriwal, a spus că testele ADN vor fi folosite pentru a identifica cadavrele, care au fost „carbonizate fără a fi recunoscute”.


Până acum au fost identificate șapte cadavre, a transmis poliția. Pentru cele carbonizate vor fi făcute teste ADN, pentru că identificarea nu mai e posibilă.


Un oficial local, Jogi Ram Jain, a spus că rapoartele preliminare sugerează că un scurtcircuit a provocat incendiul și că clădirea nu avea autorizație de securitate la incediu.


Incendiile sunt frecvente în India, legile privind siguranța clădirilor fiind adesea ignorate de constructori și rezidenți. În 2019, un incendiu a cuprins o fabrică din capitală, ucigând 43 de muncitori.