Ciulnița: Clean Tech Internațional, reclamată la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor

Ciulnița: Lupta a zeci de locuitori din comună cu poluatorul Clean Tech continuă. Oamenii au lansat o nouă petiție împotriva fabricii. O petiție de informare a modului de organizare a dezbaterii publice privind revizuirea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) pentru fabrica Clean Tech, considerată ca desfășurată în afara cadrului legale, a fost trimistă lui Tanczos Barna, ministrul mediului. Documentul a ajuns și la Lorand Fulop, șeful Agenției Naționale de Mediu, și Aurelian Păduraru, șeful Gărzii Naționale de Mediu. „Clean Tech nu respectă Autorizația Integrată de Mediu” Autorii documentului susțin cu… Articolul Ciulnița: Clean Tech Internațional, reclamată la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor apare prima dată în InfoIalomita.ro - Știri actuale din județul Ialomița.

Ciulnița: Clean Tech Internațional, reclamată la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor

Ciulnița: Lupta a zeci de locuitori din comună cu poluatorul Clean Tech continuă. Oamenii au lansat o nouă petiție împotriva fabricii.

O petiție de informare a modului de organizare a dezbaterii publice privind revizuirea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) pentru fabrica Clean Tech, considerată ca desfășurată în afara cadrului legale, a fost trimistă lui Tanczos Barna, ministrul mediului.

Documentul a ajuns și la Lorand Fulop, șeful Agenției Naționale de Mediu, și Aurelian Păduraru, șeful Gărzii Naționale de Mediu.

Clean Tech nu respectă Autorizația Integrată de Mediu”

Autorii documentului susțin cu argumente că fabrica de procesare a deșeurilor de origine animală nu respectă dispoziții prevăzute în AIM nr. 1/2014, revizuită la 06.07.2020.

Nerespectare obligații de mediu și organizarea și desfășurarea unei proceduri incorecte de Dezbatere Publică sunt alte lucruri reclamate în documentul înaintat Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Dezbaterea publică, organizată luni, 7 noiembrie 2022, la sediul Primăriei Ciulnița și ascunsă de autoritatea locală, nu le-a permis cetățenilor nemulțumiți să primească informații pertinente despre solicitarea Clean Tech Internațional.

Monopolizată de primarul Gheorghe Stelică, cel care a găzduit în trecut chiar la domiciliul său firma amendată în dese rânduri pentru încălcarea normelor de mediu, dezbaterea publică n-a adus acele clarificări obligatorii din partea reprezentanților societății comerciale.

Contrar competențelor stabilite prin actele normative ce reglementează procedura consultării publice, reprezentantul Agenției de Protecția Mediului, prezent la dezbaterea publică, nu și-a îndeplinit rolul de moderator al acesteia și a permis primarului comunei Ciulnița să monopolizeze dezbaterea, să o denatureze și să o îndepărteze de la obiectul acesteia.

Primarul comunei Ciulnița, GHEORGHE STELICĂ, a acționat ca un reprezentant al Clean Tech. El nu admite niciun fel de critică cu privire la activitatea Fabricii și la gravitatea deteriorării calității aerului provocată de aceasta. A reușit să denatureze caracterul public și civilizat al dezbaterii, însoțită în mod frecvent de huiduieli atunci când se formulau critici referitoare la activitatea Fabricii, făcând și afirmații calomnioase la adresa unor participanți, oprindu-i să-și exprime părerea. (AUTORI PETIȚIE ÎNAINTATĂ MINISTRULUI MEDIULUI)

Aceste manifestări barbare și brutale de autoritate ale primarului din Ciulnița au fost posibile pe fondul unei pasivități incredibile din partea autorităților locale de mediu, Agenția introducând în AIM revizuită obligații de conformare vagi ori fără termene concrete, iar Garda de Mediu nu a verificat, ori a verificat superficial, exact acele măsuri care atrag disconfortul olfactiv.”, i-au sesizat autorii petiției ministrului mediului.

Ministerul Mediului, chemat să intervină în cazul Clean Tech Ciulnița

SARIA Internațional, în calitate de Asociat Unic al Clean Tech Internațional, nu a depus la dosarul de revizuire a Autorizației Integrate de Mediu o aprobare a lucrărilor din ultimii doi ani de la fabrică, document ce trebuia să apară în dosarul de la Agenția Pentru Protecția Mediului, susțin autorii sesizării.

Nici notificarea schimbării structurii acționariatului la Clean Tech Internațional (survenită în iulie 2020) către Agenția pentru Protecția Mediului Ialomița nu apare printre documentele obligatorii la dosarul de revizuire AIM.

Vă solicităm implicarea, în temeiul competențelor ce revin Ministerului, ca autoritate supremă în domeniu, în respectarea dispozițiilor ce revin autorităților locale de protecție a mediului, solicitând acestora să respecte dispozițiile legale astfel încât această protecție să fie reală, exercitată în mod eficient., cer zecile de cetățeni din comuna Ciulnița afectați major de mirosurile pestilențiale emise repetat în urma procesului tehnologic de la fabrica Clean Tech Internațional.

Ciulnița: Primarul Stelică Gheorghe a dormit în casă cu Clean Tech Internațional

Articolul Ciulnița: Clean Tech Internațional, reclamată la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor apare prima dată în InfoIalomita.ro - Știri actuale din județul Ialomița.