Ciucă a anunțat că rămâne premier până la soluționarea grevei profesorilor, făcând un „apel la rațiunea tuturor cadrelor didactice”

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, că „nu își va depune mandatul” de premier până când criza din Educație nu se va rezolva. Totodată, el a făcut apel la profesori, să înțeleagă că bugetul statului nu poate fi destabilizat prin măsuri „unidirecționale”. „Am avut discuții până aseară târizu, ne-am revăzut în această dimineață și am […]

Ciucă a anunțat că rămâne premier până la soluționarea grevei profesorilor, făcând un „apel la rațiunea tuturor cadrelor didactice”

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, că „nu își va depune mandatul” de premier până când criza din Educație nu se va rezolva. Totodată, el a făcut apel la profesori, să înțeleagă că bugetul statului nu poate fi destabilizat prin măsuri „unidirecționale”.

„Am avut discuții până aseară târizu, ne-am revăzut în această dimineață și am convenit ca până la soluționarea acestor probleme să nu îmi depun mandatul”, a spus premierul Nicolae Ciucă, într-o declarație de presă susținută la Palatul Victoria, alături de liderii coaliției, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor.

Nicolae Ciucă a mai spus că bugetul statului nu poate fi destabilizat printr-o măsură „unidirecțională”, făcând referire la revendicările profesorilor. „În acest moment, făcând apel la rațiunea tuturor cadrelor didactice, nu ne putem asuma ca printr-o măsură unidirecțioanală să destabilizăm tot bugetul de stat”.

„Vom continua să avem dialog cu sindicatele, le-am pus în față toate datele, cât se poate de onest și de real și sperăm că în final, pe măsura încrederii pe care o vom dobândi, în urma dialogului, să ajungem la o soluție pentru protest”, a mai declarat premierul.

Premierul Ciucă a mai precizat că „într-o perioadă de timp cât mai scurtă” va fi pus în aplicare „planul de rocadă”.

Principalele declarații:

Nicolae Ciucă:
Guvernul pe care îl conduc are o susținere parlamentară solidă. Am căzut cu toții de acord că trebuie o coaliție politică stabilă, ceea ce am și făcut și prin această stabilitate politică am putut gestiona crizele și efectele inflației
Există premise ca până la finalul anului, inflația să scadă sub două cifre, România e țara din Europa cu a treia cea mai mare creștere economică
Am stabilit la formarea coaliției că la jumătatea mandatului îmi depun mandatul. Azi ar fi trebuit să îmi depun mandatul.
După discuțiile în coaliție, am decis să continuăm dialogul cu sindicatele din educație. Sper să găsim solulții, dar nu se pot rezolva printr-o singură decizie
Suntem conștienți de ridicarea nivelului de salarizare a profesorilor. E clar că ne dorim cu toții ca viitorul țării să aibă predictibilitate.
În acest moment, făcând apel la rațiunea tuturor cadrelor didactice nu ne putem asuma să dezechilibrăm tot bugetul de stat. Vom continua să discutăm cu sindicatele. Sperăm ca în final să ajungem la o soluție
În pachetul de legi, în legea salarizării, educația și sănătatea sunt domenii prioritare
Am avut discuții până aseară târziu, ne-am revăzut în această dimineață și am convenit ca până la soluționarea acestor probleme să nu îmi depun mandatul și să îmi asum în continuare responsabilitatea funcției de premier
Sper să fie create condițiile ca într-o perioadă de timp cât mai scurtă să punem în aplicare planul de rocadă la nivelul coaliției.

Marcel Ciolacu:
Eu am spus încă de săptămâna trecută, înaintea discuțiile politice, trebuie să ne asumăm împreună rezolvarea problemelor majore din societate, mai ales că o grevă generală presupune și o încărcătură emoțională deosebită, mai ales că vorbim de o grevă generală a profesorilor.
Consider că decizia luată de noi trei, copreședinții acestei coaliții, este o decizie corectă, pe care ne-o asumăm împreună. Împreună, o să continuăm, eu președinte al Camerei Deputaților, Nicolae Ciucă, prim-ministru, să soluționăm cât mai rapid această problemă categoric legitimă a profesorilor, dar să avem totuși și echilibrul de a găsi momentele cele mai prielnice și împreună ne-am asumat în planul de guvernare că prioritatea numărul 1 sunt profesorii și sistemul de sănătate.
Avem convenit un calendar împreună cu liderii din învățământ și este un calendar foarte scurt, pe care ni l-am asumat împreună.
Repet, este o decizie corectă, până nu rezolvăm această grevă a profesorilor, urmând să găsim împreună calendarul cel mai bun pentru a face rotația.

Kelemen Hunor:
Ne-am asumat împreună această responsabilitate, în continuare cred că este nevoie de predictibilitate și responsabilitate
Există emoție în societate și ne-am asumat să rezolvăm
În această perioadă de când suntem la guvernare am avut „multe incendii”. Cu o mână am stins incendiile, cu alta am construit
Problemele din sistemul de învățământ sunt cunoscute pentru guvern și pentru coalitie, rezolvarea e în mâna guvernului, a parlamentului și trebuie făcut etapizat

După declarațiile de presă, cei trei lideri politici au plecat, fără să răspundă întrebărilor jurnaliștilor prezenți la Guvern.

***

Liderii coaliției s-au reunit vineri dimineață, în ședință la Guvern, fiind așteptată decizia privind rocada guvernamentală. Nicolae Ciucă era așteptat să-și depună mandatul astăzi, conform calendarului stabilit în coaliție. Joi însă, președintele Iohannis a sugerat că rotativa guvernamentală se amână, pentru că nu se poate face în timpul grevei din educație. Asta după ce, cu o zi în urmă, când greva era în desfășurare, președintele a spus că  rotația guvernamentală se poate realiza, iar noul Guvern poate fi instalat până pe 30 mai.