Cîțu anunță o nouă măsură în energie: reducerea TVA pentru micile firme din România de la 19% la 5%

Costurile cu energia au crescut masiv în acest an, atât în România, cât și în restul Europei, ca urmare a revenirii economice și a costurilor cu certificatele de emisii. Premierul Florin Cîțu a anunțat sâmbătă că ia în calcul reducerea taxei pe valoarea adăugată (TVA) de la 19% la 5% la energia electrică consumată de […]

Cîțu anunță o nouă măsură în energie: reducerea TVA pentru micile firme din România de la 19% la 5%

Costurile cu energia au crescut masiv în acest an, atât în România, cât și în restul Europei, ca urmare a revenirii economice și a costurilor cu certificatele de emisii.


Premierul Florin Cîțu a anunțat sâmbătă că ia în calcul reducerea taxei pe valoarea adăugată (TVA) de la 19% la 5% la energia electrică consumată de cele 500.000 de întreprinderi mici și mijlocii (IMM) din România, ca măsură de scădere a prețurilor la electricitate.


Dacă Ministerul Finanțelor este de acord s-ar putea ca temporar, doar temporar, pentru o perioadă de 6 luni de zile sau până la sfârșitul lunii martie să reducem TVA pentru IMM-uri. Sunt 500.000 de companii. Dacă Ministerul Finanțelor spune că e ok să facem acest lucru, putea să reducem TVA-ul de la 19% la 5% în această perioadă.

Florin Cîțu:

Compensare și plafonare


Reamintim, în urma creșterilor mari de prețuri Guvernul a aprobat recent compensarea facturilor la energie și gaze pentru consumatorii casnici, în perioada 1 noiembrie – 31 martie.


Pentru electricitate se compensează 21 de bani pe fiecare kWh, iar la gaze naturale se compensează 25% din factură. În ambele cazuri, este necesar ca să fie respectat un consum între anumite limite.


Concomitent, premierul demis Florin Cîțu a anunțat că dorește plafonarea prețurilor la electricitate și gaze naturale și a avertizat recent companiile.


Schema de ajutorare a companiilor necesită acordul Comisiei Europene, fiind un ajutor de stat.


De unde vin scumpirile


Prețul energiei a crescut puternic în acest an datorită revenirii economice și a majorării costurilor cu poluarea.


Prețul gazelor a crescut, la rândul său, masiv ca urmare a repornirii industriei după pandemie, a unei ierni care s-a prelungit mai mult în primăvară, dar și ca urmare a refuzului Gazprom de a livra suplimentar gaze.