China elimină din motoarele de căutare informațiile care încalcă “valorile fundamentale ale socialismului”

Autoritățile chineze au anunțat luni că vor opera o “rectificare” a browserelor mobile pentru a soluționa problema legată de “haosul” informațiilor publicate online, informează Agerpres, care citează Reuters. Cenzura internetului în China a fost înăsprită în ultimii ani. Autoritatea chineză pentru spațiul cibernetic (CAC) a transmis firmelor care operează browsere de internet mobil că până […]

China elimină din motoarele de căutare informațiile care încalcă “valorile fundamentale ale socialismului”

Autoritățile chineze au anunțat luni că vor opera o “rectificare” a browserelor mobile pentru a soluționa problema legată de “haosul” informațiilor publicate online, informează Agerpres, care citează Reuters.


Cenzura internetului în China a fost înăsprită în ultimii ani. Autoritatea chineză pentru spațiul cibernetic (CAC) a transmis firmelor care operează browsere de internet mobil că până la 9 noiembrie pot face o “autoexaminare” și rectifica problemele.


Internetul liber atentează la “valorile socialismului”


Problemele care trebuie eliminate includ “răspândirea de zvonuri, folosirea titlurilor senzaţionaliste şi publicarea de conţinut care încalcă valorile fundamentale ale socialismului”, potrivit CAC.


“Pentru prima dată, browserele de internet mobil s-au dezvoltat într-o manieră necivilizată... şi au devenit un loc de adunare şi un amplificator al diseminării haosului «self-media»”, a menţionat CAC, care s-a referit la conturi de social media operate în mod independent, dintre care multe publică ştiri.


“După rectificare, browserele de internet mobil care încă au probleme deosebite vor fi tratate în strictă concordanţă cu legile şi regulamentele până când activităţile în cauză vor fi interzise”, a explicat CAC.


Xiaomi și Huawei, printre companiile vizate


Campania autorităților chineze se va concentra iniţial pe opt dintre cele mai influente browsere mobile din China, printre care cele operate de Huawei, de UCWeb (din cadrul grupului Alibaba) şi de Xiaomi. Legislaţia introdusă în ultimii ani de China include măsuri de restricţionare a canalelor media, măsuri de supraveghere pentru site-urile de ştiri şi campanii pentru retragerea conţinutului considerat inacceptabil.