Ce zile libere sunt în decembrie 2021

Luna decembrie este cea mai așteptată lună a anului, atât datorită faptului că e luna cadourilor, dar și pentru faptul că în această perioadă românii se bucură cu mic cu mare de câteva zile libere și Sărbătorile de Iarnă. Dacă cei care merg la școală au în decembrie vacanța de iarnă, cei mari au parte […]

Ce zile libere sunt în decembrie 2021

Luna decembrie este cea mai așteptată lună a anului, atât datorită faptului că e luna cadourilor, dar și pentru faptul că în această perioadă românii se bucură cu mic cu mare de câteva zile libere și Sărbătorile de Iarnă.


Dacă cei care merg la școală au în decembrie vacanța de iarnă, cei mari au parte de o serie de zile libere legale, așa cum sunt prevăzute de statul român, dar și de unele zile libere cadou de care beneficiază unii angajați, în funcție de deciziile patronatului.


Zile libere legale - decembrie 2021, pentru bugetari și cei de la privat


Conform legii, zilele libere din 2021 includ în luna decembrie trei zile libere:


1 decembrie - Ziua Națională a României25 decembrie - prima zi de Crăciun26 decembrie - a doua zi de Crăciun

În 2021, șapte sărbători legale sunt în timpul săptămânii, iar celelalte opt, în weekend, iar din păcate, două dintre zilele libere ce pică în weekend sunt 25 și 26 decembrie, zilele libere de Crăciun.


Calendar zile libere decembrie 2021

Astfel, românii vor trebui să se descurce cu pregătirile de Crăciun după programul de lucru în săptămâna premergătoare Nașterii Domnului.


Din fericire, ziua de 1 decembrie pică într-o miercuri, iar cum această zi este precedată de Sfîntul Andrei pe 30 noiembrie, românii au astfel două zile libere legate.


Minivacanța de 1 decembrie 2021


29 noiembrie - zi liberă pentru angajații de la stat


Ca în multe alte ocazii, autoritățile sunt darnice cu românii și au de gând ca și în acest an să facă un mic cadou bugetarilor.


Guvernul ia în calcul ca ziua de 29 noiembrie (luni) să fie liberă pentru personalul instituțiilor și autorităților publice - să facă punte între weekend și sărbătorile legale din 30 noiembrie și 1 decembrie, potrivit unui proiect de Hotărâre aflat pe masa Executivului. Anumite categorii de personal din cadrul instanțelor ori din locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă nu vor putea să-și ia liber și pe 29 noiembrie.


„Pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar şi pentru a crea personalului instituţiilor și autorităților publice timp liber pentru recuperarea capacității de muncă, se propune ca ziua de 29 noiembrie 2021 să fie declarată zi liberă întrucât aceasta se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și perioadele de repaus săptămânal, conform legii", se arată în Nota de fundamentare.


Nu toți angajații sunt liberi de Sf. Andrei și 1 Decembrie


O parte dintre angajați nu vor beneficia de zilele libere atunci când au liber ceilalți bugetari, ci doar ulterior, prin compensare.


Este vorba despre salariații care lucrează în unități sanitare, unități de alimentație publică şi locuri în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității.


Vacanța de iarnă, din 23 decembrie


Inițial, vacanța de iarnă în anul școlar 2021-2022 va fi în perioada 23 decembrie 2021 – 9 ianuarie 2022. Ea a fost scurtată, astfel că Elevii din clase V-XII vor reveni la școală pe 3 ianuarie, după vacanța de iarnă, iar cei de la grădiniță și din clase I-IV vor începe școala pe 10 ianuarie.


Nu doar elevii din clasele V-XII revin la activitatea lor din 3 ianuarie, ci și angajații. Asta pentru că, potrivit calendarului cu zile libere 2022, 1 și 2 ianuarie 2022, zile libere legale, pică sâmbătă și duminică, iar de luni, 3 ianuarie, angajașii sunt așteptați la locurile de muncă!