Ce este foie gras și cum se prepară

Foie gras, sau ficatul de rață, este o delicatesă. Foie gras ((se citeste „foa gra„) înseamnă în franceză ficat gras și este un produs de mâncare, considerat de lux. Este făcut din ficatul de rață sau de gâscă. Ficatul de rață este o specialitate culinară făcută din ficat gras care rezultă din creșterea și îngrășarea gâștelor și rațelor prin hrănire forțată.

Ce este foie gras și cum se prepară

Foie gras, sau ficatul de rață, este o delicatesă. Foie gras ((se citeste „foa gra„) înseamnă în franceză ficat gras și este un produs de mâncare, considerat de lux. Este făcut din ficatul de rață sau de gâscă. Ficatul de rață este o specialitate culinară făcută din ficat gras care rezultă din creșterea și îngrășarea gâștelor și rațelor prin hrănire forțată.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!

Foie gras este bine cunoscut în bucătăria franceză. Se consumă brut, semipreparat sau gătit, și poate fi oferit ca produs proaspăt sau conservat, consumat singur sau ca acompaniament altor feluri de mâncare, cum ar fi carnea.

Conform legislației franceze, foie gras face parte din patrimoniul cultural și gastronomic protejat în Franța. Foie gras se obține din ficatul unei rațe sau gâște special îngrășate prin gavaj (îndopare).

În restaurante, ca gustare, foie-gras-ul este facut sub forma de pateu si servit sub forma de felii. Deobicei, exista mixturi de pateu de gasca si de rata in acelasi fict de rață, iar proportia de ficat de gasca trebuie sa fie mai mare.

Franța este cel mai mare producator de foie gras din lume, detinand 80% din piata mondiala, fiind urmata de Ungaria, Bulgaria, SUA si Canada.

Cum se face pate de foie gras

Ingrediente necesare:

  • 1,6 kg ficat de gâscă;
  • o lingură sare de mare;
  • 1/2 linguriță piper negru măcinat;
  • 1/4 linguriță nucșoară (proaspăt răzuită);
  • o lingură cognac;
  • merișoare;
  • vin roșu;
  • lapte;
  • dulceață de ceapă
  • pâine prăjită.

Mod de preparare:

Se dizolvă sarea de mare în lapte, apoi se adaugă ficatul, se acoperă cu lapte și se lasă 1-2 ore la frigider. După două ore se scoate ficatul din lapte și se lasă 15 minute la temperatura camerei.

Citește și:

Îl mai ții minte pe Garcea din „Vacanța Mare’? Cum arată Mugur Mihăescu acum și cu ce se ocupă: s-a reprofilat pe muzică și compune melodii despre coronavirus

Reacția lui Cătălin Botezatu, după ce a aflat că Alex Bodi, fostul soț al Biancăi Drăgușanu, a fost arestat: ‘E de condamnat!’

Drama lui Damian Drăghici. Și-a cunoscut mama abia acum un an și susține că nimeni din familie nu este mândru de el: „Mi s-a spus că nu o să fac nimic’

Se curăță ficatul bine de pieliță, se taie bucăți, se presară cu condimente, sare, congnac și vin și se pune la cuptor, la 100 grade Celsius, timp de 40 de minute. Apoi se pasează cu furculița și se dă la rece.

Se montează pe suport de pâine prăjită, cu dulceață de ceapă.