Ce amenzi riscă angajatorii dacă obligă salariații să muncească de Sf Andrei și 1 Decembrie

Firmele care își obligă angajații să muncească de Sf. Andrei și 1 Decembrie, zile libere naționale, riscă amenzi de până la 10.000 de lei. Comunicatul ITM Prahova: Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova reaminteşte angajatorilor prahoveni că zilele de 30 noiembrie (Sfântul Andrei) și 1 decembrie (Ziua Națională a României) sunt declarate zile de sărbătoare legală […] Articolul Ce amenzi riscă angajatorii dacă obligă salariații să muncească de Sf Andrei și 1 Decembrie apare prima dată în Observatorul Prahovean.

Ce amenzi riscă angajatorii dacă obligă salariații să muncească de Sf Andrei și 1 Decembrie

Firmele care își obligă angajații să muncească de Sf. Andrei și 1 Decembrie, zile libere naționale, riscă amenzi de până la 10.000 de lei.

Comunicatul ITM Prahova:

Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova reaminteşte angajatorilor prahoveni că zilele de 30 noiembrie (Sfântul Andrei) și 1 decembrie (Ziua Națională a României) sunt declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, potrivit art. 139, alin. 1, din Legea nr 53/2003 – Codul Muncii (republicat, cu modificările şi completările ulterioare).

De la interdicţia de a munci în zilele de sărbătoare  legală sunt exceptaţi salariaţii din unităţile sanitare şi cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate. De asemenea, prevederile art. 139 nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

Salariaţilor care lucrează în domeniile de activitate şi locurile de muncă amintite anterior li se asigură de către angajator compensarea  cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Atragem atenţia că faptul că nerespectarea dispoziţiilor Codului Muncii privind activitatea în zilele de sărbătoare legală constituie contravenţie şi se sancţionzează  cu amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei.

Inspectoratului Teritorial de Muncă Prahova încurajează salariaţii ale căror drepturi în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă nu sunt respectate, să se adreseze instituţiei, cu indicarea tuturor elementelor necesare pentru identificarea în timp util şi corectarea cu celeritate, a abaterilor de la normele în vigoare.

Articolul Ce amenzi riscă angajatorii dacă obligă salariații să muncească de Sf Andrei și 1 Decembrie apare prima dată în Observatorul Prahovean.