Cazul românului care a murit după 5 zile petrecute într-un centru de detenție pentru migranți din SUA. Americanii spun că au informat Ambasada, MAE spune că a aflat de la un ONG

Libertatea a scris despre moartea lui Cristian Dumitrașcu, cetățean român decedat din motive încă neelucidate într-un centru de detenție pentru migranți de la granița Mexic-SUA. MAE: „Ambasada României a fost notificată, la data de 7 martie, de către o organizație ne-guvernamentală, cu privire la decesul produs pe 5 martie”. Cristian Dumitrașcu (50 de ani) a […]

Cazul românului care a murit după 5 zile petrecute într-un centru de detenție pentru migranți din SUA. Americanii spun că au informat Ambasada, MAE spune că a aflat de la un ONG

Libertatea a scris despre moartea lui Cristian Dumitrașcu, cetățean român decedat din motive încă neelucidate într-un centru de detenție pentru migranți de la granița Mexic-SUA. MAE: „Ambasada României a fost notificată, la data de 7 martie, de către o organizație ne-guvernamentală, cu privire la decesul produs pe 5 martie”.

Cristian Dumitrașcu (50 de ani) a murit pe 5 martie, într-un centru de detenție administrat de ICE, agenția americană pentru Vămi și Imigrări, din Otay Mesa, undeva la marginea metropolei San Diego. Acum, un răspuns al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) la o solicitare a ziarului Libertatea deslușește ce s-a întâmplat după moartea lui Dumitrașcu, care locuia de doi ani la Los Angeles.

MAE subliniază că a aflat de moartea românului la 2 zile după ce Dumitrașcu și-a dat ultima suflare în centrul de detenție pentru migranți din Otay Mesa. Notificarea a sosit pe adresa Ambasadei României din Washington, dar nu de la autoritățile americane, ci de la o organizație ne-guvernamentală din Statele Unite. 

Americanii zic că au informat Ambasada.

“Ca urmare a acestei notificări, Ambasada României la Washington a informat Consulatul General al României la Los Angeles cu privire la deces. În acest context, reprezentanții oficiului consular au efectuat, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile americane competente, pentru a obține informații oficiale cu privire la cazul cetățeanului român și la circumstanțele producerii decesului”, se arată în răspunsul transmis de MAE pentru Libertatea.

Pe data de 7 martie, ICE susținea public că a anunțat atât Ambasada României la Washington, cât și pe rudele lui Cristian Dumitrașcu, potrivit jurnaliștilor de la publicația mexicană El Imparcial. Însă, în aceeași zi, informația cu privire la decesul bărbatului român abia ajungea la Ambasadă. Tot partea română este cea care a informat familia lui Dumitrașcu și le-a oferit asistență pentru a găsi un avocat care să-i reprezinte în relație cu autoritățile din Statele Unite.

“Până la acel moment, autoritățile locale nu notificaseră misiunea diplomatică română sau oficiul consular în legătură cu reținerea sau decesul cetățeanului român în cauză”, se mai arată în răspunsul oferit de MAE.

De asemenea, ministerul precizează că motivele decesului sunt încă o necunoscută. Acestea urmează să fie stabilite în urma expertizei medico-legale efectuate de medicii din Statele Unite. “Al cărui rezultat va fi comunicat în câteva săptămâni (termen uzual pentru acest tip de proceduri în Statele Unite)”, arată răspunsul primit de Libertatea.

Pentru moment, trupul neînsuflețit al lui Cristian Dumitrașcu nu a fost încă repatriat în România. 

De ani buni, mii de români se încumetă să călătorească în Mexic doar pentru a trece ilegal frontiera americană, amestecați printre sute de mii de migranți care parcurg același drum periculos pentru o viață mai bună în Statele Unite, o arată chiar datele colectate an de an de agenția americană pentru Vămi și Protecția Frontierelor. Mulți dintre aceștia sunt însă victime ale clanurilor interlope din Oltenia, implicate în traficul de persoane vulnerabile la granița dintre Mexic și SUA, așa cum a dezvăluit în trecut o investigație a ziarului Libertatea.

Nu era cazul lui Cristian Dumitrașcu, așa cum au explicat apropiații bărbatului pentru Pro TV. Românul locuia deja de doi ani în Los Angeles. Acesta trăia fără acte în SUA. Însă, a fost reținut de o patrulă a vameșilor americani după ce și-a luat cu mașina iubita, care trecuse fraudulos granița dintre Mexic și Statele Unite.

“A fost o problemă de documentație în cazul ambilor. Domnul Dumitrașcu avea doar un permis de conducere de aici, din SUA. Eu nu aveam niciun fel de documente legale. Tocmai acesta a fost motivul pentru care am fost procesați. El având o perioadă mai îndelungată de când era în Statele Unite și neavând documentația necesară pentru a demonstra că locuiește cu forme legale în SUA, aceeași instituție care m-a procesat pe mine, pe el l-a reținut”, a explicat Ana Maria Dote, iubita românului mort, pentru Pro TV.

Foto: Profimedia