Cât valorează pensia pe care o va încasa Donald Trump, în calitate de fost președinte. Beneficii anuale de aproape 1 milion de dolari

Donald Trump a părăsit Casa Albă miercuri, în ziua învestirii lui Joe Biden, președintele ales al SUA. Din acea zi, Trump are dreptul la o pensie anuală de 221.400 de dolari și beneficii care ajung până la 1 milion de dolari pe an, relatează CNN. Există posibilitatea ca Trump să piardă pensia și beneficiile dacă […]

Cât valorează pensia pe care o va încasa Donald Trump, în calitate de fost președinte. Beneficii anuale de aproape 1 milion de dolari

Donald Trump a părăsit Casa Albă miercuri, în ziua învestirii lui Joe Biden, președintele ales al SUA. Din acea zi, Trump are dreptul la o pensie anuală de 221.400 de dolari și beneficii care ajung până la 1 milion de dolari pe an, relatează CNN.


Există posibilitatea ca Trump să piardă pensia și beneficiile dacă va fi condamnat în următorul proces de incitare de insurecție.


Legea nu acordă pensie președinților al căror mandat se încheie prin demitere în urma procesului de impeachment. Deși procesul este în desfășurare în Senat, o condamnare nu poate duce la înlăturarea sa din funcție, deoarece mandatul său s-a încheiat înainte de proces.


Probabil că ar fi nevoie de un al doilea vot pentru ca Trump să-și piardă dreptul la pensie și beneficii, spune Michael Gerhardt, profesor de drept la Universitatea din Carolina de Nord.


Dar alți experți se întreabă dacă chiar și un al doilea vot ar putea să-l facă neeligibil pentru pensie și celelalte avantaje.


Celelalte beneficii pe care le va primi Trump, pe lângă pensie, pot fi substanțiale. Indemnizațiile de călătorie, spațiul penru birou și salariul personalului pot depăși 1 milion de dolari anual pentru un fost președinte.


Conform analizei realizate de Fundația Națională a Contribuabililor, începând cu anul 2000, au fost acordate în total 56 de milioane de dolari sub formă de beneficii celor patru foști președinți în viață.


Printre cele mai costisitoare beneficii se află închirierea de birouri, care nu are o sumă limită, a explicat Demian Brady, directorul fundației. Foștii președinți Bill Clinton, George W. Bush, Barack Obama au primit anul trecut peste 500.000 de dolari fiecare pentru plata chiriilor, în timp ce Jimmy Carter a luat 118.000 de dolari.


În cazul lui Trump, chiriile clădirilor business-urilor sale i-au costat pe plătitorii de taxe americani peste 1 milion de dolari de când a preluat președinția SUA.


Un beneficiu la care Trump nu are dreptul, dar pe care îl primesc alți foști președinți este asigurarea de sănătate. Un președinte trebuie să aibă cel puțin 5 ani de mandat pentru a obține acest avantaj, deci nici Trump, nici Carter nu se califică.


Totuși, s-ar putea ca pensia să nu conteze atât de mult pentru Trump, care, potrivit Casei Albe, și-a donat salariul prezidențial anual de 400.000 de dolari diferitelor departamente guvernamentale în timp ce era în funcție.


Legea care stabilește pensiile prezidențiale a fost adoptată în 1958, când Harry Truman, pe atunci unul dintre cei doi foști președinți SUA în viață, se confrunta cu probleme financiare.


Foto: Epa