BOR intervine în disputa ÎPS Teodosie – autorități în privința pelerinajului de Sf. Andrei de la Constanța

Biserica Ortodoxă Română reacționează după ce ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, i-a îndemnat pe credincioși să vină la pelerinajul de Sfântul Andrei, deși judecătorii i-au respins solicitarea. Reprezentanții BOR spun că „pelerinajul poate avea loc cu îngăduința autorităților”. „Statul are mandatul de a garanta libertatea religioasă, nu cultele, nu Biserica, nu Patriarhia. Cultele și credincioșii sunt […]

BOR intervine în disputa ÎPS Teodosie – autorități în privința pelerinajului de Sf. Andrei de la Constanța

Biserica Ortodoxă Română reacționează după ce ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, i-a îndemnat pe credincioși să vină la pelerinajul de Sfântul Andrei, deși judecătorii i-au respins solicitarea. Reprezentanții BOR spun că „pelerinajul poate avea loc cu îngăduința autorităților”.„Statul are mandatul de a garanta libertatea religioasă, nu cultele, nu Biserica, nu Patriarhia. Cultele și credincioșii sunt beneficiarii libertății religioase garantate prin Constituție. Greutatea responsabilității de a proteja pacea socială, oferind condiții și soluții în perioade de criză, se află în primul rând pe umerii statului, care are obligația să motiveze limpede restricțiile și, într-o asemenea situație de dureroasă criză comunitară, să invite cultele religioase la dialog”, a transmis, joi, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe prin intermediul unui comunicat de presă.


Reacția BOR vine după ce ÎPS Teodosie a organizat, miercuri, o slujbă religioasă cu sute de persoane în Constanța, deși este în carantină. Mai mult, arhiepiscopul Tomisului i-a îndemnat pe credincioși să vină la pelerinajul de Sfântul Andrei, care are loc pe 30 noiembrie, deși judecătorii au decis ca doar locuitorii din județ să participe la evenimentul religios.


De asemenea, BOR a transmis, joi, și o serie de precizări cu privire la organizarea pelerinajului de Sfântul Andrei.


„În cazul concret al pelerinajului la Peştera Sfântului Apostol Andrei din comuna Ion Corvin, judeţul Constanţa, comună care are un număr mic de locuitori (1.992), se poate organiza, printr-o îngăduinţă a autorităţilor, pelerinajul, având în vedere caracterul excepţional al acestei sărbători pentru poporul român.


Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României, este singurul sfânt din calendarul Bisericii Ortodoxe Române a cărui pomenire este declarată sărbătoare naţională bisericească de către Sfântul Sinod, prin Hotărârea nr. 4972 adoptată în şedinţa din data de 14-15 noiembrie 2001”, se arată în comunicatul transmis de BOR.


Reprezentanții Bisericii Ortodoxe dau asigurări că se vor respecta măsurile de prevenție.


„Ţinând cont de recunoaşterea de către statul român a rolului excepţional avut de către Sfântul Apostol Andrei în viaţa poporului român, este necesar ca autorităţile de stat competente să permită în mod excepţional credincioşilor din ţară să vină în pelerinaj la Peştera Sfântului Apostol Andrei, situată în comuna Ion Corvin, judeţul Constanţa, cu respectarea distanţei fizice, purtarea măştii şi dezinfectarea obiectelor atinse, aşa cum prevăd regulile de protecţie sanitară privind activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective”, se mai arată în comunicat.


Miercuri, ÎPS Teodosie i-a transmis o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban, în care protestează legat de faptul că slujba religioasă oficiată miercuri de el și de alți preoți într-o biserică din Constanța a fost întreruptă de polițiști și jandarmi.


Între timp, reprezentanții Poliției și Jandarmeriei din Constanța au anunțat că vor trimite echipaje mixte la pelerinajul de Sfântul Andrei și au transmis că nu vor tolera „nerespectarea legii”.